2014. május 5., hétfő

Miért van felettünk a béka vezetési színvonal tekintetében?

A legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a tanulásnak az utánzás, vagyis a példakövetés. Azért mosunk kezet vécé után, üdvözöljük a másikat amikor találkozunk valakivel, használunk evőeszközt, köszönjük meg az ételt, nem köpünk a padlóra, mert ezt a viselkedést tapasztaltuk otthon is. Nem azért, mert protokoll könyvet olvastunk vagy tánc- és illemtan órákra jártunk. Akinek volt gyerekszobája, még ha fizikailag nem is volt, nem a bírságtól vagy a büntetéstől való félelmében nem hajigálja szanaszét a szemetet, lopja le a szomszéd fájáról a cseresznyét, vagy löki hanyatt az öreg nénit az utcán, hanem egyszerűen nem ezt látta a környezetében, mint norma.


Tapasztalataim szerint keveseknek adatott meg, hogy életük során legalább egy jó vezetőnek dolgozzanak, akinek a vezetéssel kapcsolatos hitrendszerét, mindennapi gyakorlatait és viselkedését megfigyelhették, magukévá tehették és alkalomadtán példaként követhették volna. Helyette volt több főnökük is, akiket leginkább elrettentő példának használhattak. Aki nem bízott bennük, aki nem kezelte őket felnőttként, aki eltitkolta előlük az információkat, akire nem tudtak felnézni szakmailag, aki nem foglalkozott a fejlődésükkel, aki igazságtalanul viselkedett velük, akitől tartani kellett, aki visszaélt a hatalmával, aki csak a saját pecsenyéjét sütögette.

Persze vezetőfejlesztéssel foglalkozó kollégáimmal együtt rendíthetetlenül tartjuk a tréningeket, előadásokat és konzultációkat, írjuk a cikkeket, szakkönyveket. Próbálunk utólag csákánnyal rést vágni a sziklába, pedig erre a feladatra sokkal alkalmasabb lett volna egy patak, ami szép lassan és biztosan kimosta volna az utat magának. A jó példa egyszerűen beivódott volna, a vezetőnek pedig természetes lenne, hogy úgy gondolkodik és működik a mindennapokban, ahogy saját korábbi felettese.

A helyzetet súlyosbítja, hogy sok tudatlan és felkészületlen vezető egy dologban feltétlenül egyetért: semmi szüksége nincs arra, hogy bármi módon saját vezetői képességeit fejlessze. Nos, hát ezért van felettünk a béka vezetési színvonal tekintetében. Nagy tisztelet a kivételeknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.