2013. október 24., csütörtök

Beszélgetés Árpa Attilával az emberek vezetéséről és az amerikai fociról

Kép: endzonemagazin.hu
Árpa Attilát sokan ismerik szerteágazó produceri tevékenységének és tévés szerepléseinek köszönhetően, azzal azonban kevesebben vannak tisztában, hogy idén tavasszal őt választották meg a Magyar Amerikai Football Szövetség elnökének. Annak kapcsán beszélgettünk vezetésről és sportról, hogy rövidesen, október 26-án lesz a hazai amerikai football bajnokság döntője.

Miért tartod fontosnak, hogy egy olyan sportágat képviselj és népszerűsíts, ami hazánkban kevéssé ismert?

Ennek eleinte teljes mértékben önző indokai voltak, ez volt az a sport, amit én Németországban játszottam, megszerettem. Az egyetlen olyan sport, ami teljesen lázba tudott hozni, mindegy, hogy néztem vagy játszottam-e. Amikor Magyarországra jöttem, nem létezett ez a sport, illetve voltak próbálkozások régen, de azok már addigra megszűntek. Amikor eljött az idő, hogy ismét volt kedvem, időm és energiám, hogy megint sportoljak valamit, hát akkor így jött az ötlet, Vámossy Zsolt sportmenedzserrel együtt, hogy miért ne hozzunk létre egy csapatot. Ez volt 2004-ben, 2005-ben már az osztrák bajnokságban játszott ez a csapat, a Budapest Wolves-ról beszélek, és ma tulajdonképpen, 2013-ban ott tartunk, hogy 28 csapat van Magyarországon, három divízó, junior csapatok, női csapatok, MOB tag a szövetség, stb. 


Vezetői munkádban milyen alapelveket tartasz fontosnak?

Az aktuális helyzet a filmgyártás, amire tudnék hivatkozni, ahol ugye naponta 40-100 fős stábot kell irányítani, úgy, hogy az jól működjön és hatékony legyen. Tulajdonképpen az alapelvem egyrészt az, hogy mindenkitől követelni kell azt, amit tud, a legjobbat, és ezt kedvesen kell tenni. Ki kell vívni az emberek tiszteletét, hogyha mondasz valamit nekik, akkor nem csak azért teszi meg, mert a főnökük vagy, hanem tudja, hogy miért kéred ezt tőle, és hogy értesz ahhoz, amit teszel. Ezek mellett természetesen vannak olyan kisebb-nagyobb motiváló erejű tettek, mondatok, gesztusok, amik szerintem segítik a munkát. És nem ritkán beválik az is, hogy példát statuáljon az ember, ha valaki nem úgy működik, ahogy kéne. Akkor ilyenkor egyfajta egyensúlyt lehet tartani a pozitív motiváció között, de aközött is, hogy azért itt van egy teljesítményelvárás, amit ha nem üt meg az ember, akkor könnyen kieshet a pixisből.

Hogyan tudsz eredményes csapatot építeni? Mi vált be számodra?

Egyrészt az motiválja a csapatot, ha látják, azt, hogy eredményhez vezet, amit tesz, és magának érzi. Ez egy filmnél mondjuk könnyebb, mert ott egy szakember, teljesen mindegy, hogy világosító, színész, rendező vagy producer, magáénak érzi, mert a vásznon látni fogja az eredményt, és tudja, hogy ő ebben dolgozott. Ezt nyílván nem lehet bármilyen más üzletágra kivetíteni. A gyári dolgozót az nem feltétlenül motiválja, hogy többet adtunk el XY termékből, és neked ez milyen jó, mert részese voltál. Nyílván ezt az adott terület és műfaj válogatja.

De beszélhetünk az amerikai football csapatról is. Hogyan alapítunk ott csapatot? Igazából az nem a mi kezünkben van, hogy kik jelentkeznek a csapatba, tehát ez nem úgy megy, mint a profiknál, hogy szerződtetünk játékosokat, hanem abból kell csapatot építeni, akik jönnek maguktól és hobbisportként űzik. Ezeken belül meg kétféle játékos van: az egyik, aki borzalmasan jó sportoló, viszont mondjuk nem annyira fegyelmezett és nem jár rendszeresen edzésre, a másik aki rendszeresen edzésre jár, de lehet, hogy nem annyira tehetséges, mint az első fajta. Ilyenkor az edzőnek a dolga összeállítani a csapatot, amivel győzni akar. Csapatjátékosokat kell megpróbálni toborozni, ügyelni arra, hogy ne legyenek bomlasztó egyének, és ne kerüljön senki túlságosan reflektorfénybe, mert az mind hátráltatja azt a csapatszellemet, ami miatt csapatról beszélünk. Az összetartás, az egyenlőség és a teljesítményhez képest való bánásmód mind fontos. Ugyanakkor az is igaz, hogy a legjobb csapatot is összeállíthatod, ha nincsenek meg a megfelelő eszközök és a megfelelő háttér hozzá. 

Hogyan motiválod a veled dolgozókat az eredmények elérésére?

Először is, ez emberfüggő. Tehát nem gondolom azt, hogy létezik egy formula, mert ha létezne, akkor a munkatársak észrevennék, hogy egy formula alapján csinálod, és akkor az már nem őszinte, nem igaz. A munkában a legjobb módszer az, hogy mindenkinek a saját kulcsát kell megtalálni. Minden embernek van egy ilyen, és akkor azzal motiválni. Vannak olyan sportolók, de teljesen mindegy, milyen területről beszélünk, akiket úgy lehet motiválni, hogy dicséred, és elé lebegteted a lehetséges eredményt. Vannak, akiket azzal lehet motiválni, hogy letöröd a szárnyait és tulajdonképpen folyamatos nyomás alatt tartod őket, és ők még bizonyítani akarnak. Úgyhogy ez tényleg embertől függ. Természetesen a sportolóknál valamivel könnyebb a dolog, mert van egy bajnokság és a végén van egy kupa. Tehát van egy egyértelmű, kézzel fogható jele annak, hogy jól tetted a dolgod, és kapsz egy aranyérmet a nyakadba. Ennél nagyobb elismerés nincs. Ha ezt a célt az ember a játékosai elé tárja folyamatosan, spékelve természetesen néhány motivációs mondattal, akkor az tud működni.

Vannak-e olyan vezetői tapasztalataid, amit producerként szereztél és a sportvezetésben is jól fel tudsz használni? Mik ezek?

Talán annyi a párhuzam, bármennyire is drasztikusan hangzik, hogy egy filmforgatás és egy amerikai football mérkőzés irányítása mindkettő egy kicsit diktatúra. Egy ember mondja meg, hogy mit kell tenni. Ha az összes többi azt teszi, amit az az egy ember kért, akkor működik, és ha az az egy ember a saját részén túlteljesít, akkor lesz zseniális a dolog. Ez igaz egy filmre is, és egy jól sikerült play-re is. 

Mit kell tudni az idei bajnoki döntőről?

Amióta a Budapest Wolves a magyar bajnokságban részt vett, mindig ők nyerték a döntőt. Sokak szerint ez már kezd egy kicsit unalmas lenni, de úgy tűnik, hogy most már egyre több csapat felzárkózik a farkasok színvonalához. Most kezdődnek el azok a döntők, azok a bajnokságok, ahol izgulni kell, hogy ki lesz a győztes a végén. Úgyhogy ettől különleges. Illetve a pikantériája a dolognak, hogy a Budapest Wolves és a Budapest Hurricanes lesz a döntőben, melyek közül az utóbbi csapat a farkasoknak a volt junior osztálya, tehát majdhogynem egymás ellen játszik ugyanaz a csapat. Emellett az amerikai football döntő azért is különleges, mert miközben a pályán tényleg egy küzdősport zajlik és a gladiátorok összecsapnak, a lelátón ez inkább egy családi rendezvény, pomponlányokkal, arcfestéssel, lufikkal, minden őrülettel. Tehát a lelátón egy családi ünnep és csak a pályán kemény sport.

Köszönjük a válaszokat és sok sikert kívánunk a döntőhöz és a produceri munkádhoz egyaránt!

Hálásan köszönöm Krizsán Anitának, hogy összehozta az interjút a Tudatos Vezetés blog számára, kitartóan leküzdve az egyeztetési, majd a technikai kihívásokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.