2019. november 28., csütörtök

A közösségi média algoritmusok kinyírják a blogolást?

Sose gondoltam, hogy egyszer azon fogok töprengeni, érdemes-e folytatni a blogolást, pláne nem a Tudatos Vezetés blog közelgő tizedik születésnapja előtt pár hónappal. A Google mellett főleg a Facebook, de kisebb mértékben a LinkedIn is hosszú éveken át nagy segítségemre volt a forgalomterelésben, hálás köszönet érte. Szimbiózisban éltek a tartalomkészítők és az ingyenes közösségi média szolgáltatók, hiszen attól érdekes egy hírfolyam, hogy vannak benne értékes tartalmak. Persze a családi fényképek, az ételfotók, a macskák és a poénok adják a nagy közös tartalomgyártás gerincét, de színesítették a fogyasztói élményt a linkek formájában megosztott cikkek és videók is. Lehetett gyűjtögetni a követőket, és egyre több emberhez eljuttatni az üzeneteinket. Aki pedig üzleti célból feltétlenül nagyobb elérést akart produkálni, azoknak ott volt a hirdetés lehetősége, egyébként korrektnek tűnő árakon.


Becslésem szerint úgy másfél évvel ezelőtt a helyzet kezdett drasztikusan megváltozni. Természetesen értem, hogy üzleti és nem jótékonysági vállalkozásokról van szó, akik felé egyre növekvő mértékű eredményességi elvárásokat támasztanak a tulajdonosaik. A potmétert azonban jelentősen eltolták abba az irányba, hogy gyakorlatilag alig lehet eljuttatni a tartalmakat hirdetési büdzsé nélkül az érdeklődőkhöz. Úgy kell ezt elképzelni, hogy hiába van például a Tudatos Vezetés oldalnak kétezer követője a Facebookon, akik önszántukból nyilatkoztak úgy, hogy érdeklik őket az oldal megosztásai, manapság jellemzően csak a 15-20 százalékuk üzenőfalára kerül ki a friss blogpost, amit közzéteszek. Ha nincs hirdetés, az algoritmus behúzza a kéziféket. A LinkedIn pedig magánszemélyként sem juttatta el szinte soha a teljes kapcsolatrendszeremhez a megosztott linkeket, ott is olyan 30-40 százalék a jellemző arány. Mindezek a hatások azt eredményezték, hogy a nagyjából 8 éven át tartó dinamikus forgalomnövekedés a Tudatos Vezetés blogon visszafordult, és másfél év alatt kábé oda süllyedt, ahol az első évben volt. Van törzsközönség, akiknek nagyon örülök, de felettébb sajnálom, hogy másokhoz nem nagyon jutnak el az írások.

Állítólag a Viagrát is véletlenül találták fel, amikor más betegség gyógyításához teszteltek hatóanyagot. Én is véletlenül bukkantam rá arra, hogy a LinkedIn-en az egybekezdésnyi, tartalmasabb szösszenetekkel lényegesen nagyobb, esetenként brutálisan szélesebb eléréseket lehet produkálni. Számottevően kisebb erőfeszítéssel jóval nagyobb az időbefektetés megtérülése. Miért írjak alaposabb postokat a fióknak? Na jó, nem a fióknak írom, de egyszerűen nem tudom eljuttatni, csak a korábbi érdeklődők töredékének.

Persze biztos nem fogom kibírni, hogy tanítási és közlésvágyamat tízsoros vakkantásokban éljem ki, főleg hogy abban a terjedelemben nincs lehetőség több oldalról megmutatni egy-egy témát, kiegyensúlyozott módon értekezni róla. Addig viszont, amíg nem látok jobb megoldást, valószínűleg ritkábbak lesznek az eddigieknél a blogbejegyzések, és gyakoribbak a LinkedIn-en, sima post formájában közzétett szösszenetek. Akit érdekel, jöjjön oda és nézze meg, miről van szó. Igyekszem a terjedelmi korlátok adta lehetőségeken belül tartani azt a szintet, amit itt a blogon (legyen az bármilyen alacsony vagy magas).

7 megjegyzés:

 1. Tamás, bátorítalak arra, hogy folytasd a blogot, mert a magas színvonalú írásaid itt jobban megmaradnak mint bármelyik másik platformon. Nem csak az olvasók mennyisége a fontos, ahogy ezt már Dobó is kifejtette. A Hootsuite pedig segítene neked több helyen is egyszerre közzétenni, ismered?

  VálaszTörlés
 2. Részemről sohase bíztam ezt a dolgot a közösségi médiára, mindig is az ilyen tartalmakat RSS feed olvasóval követtem - és követem ma is - így sohase maradok le semmiről, nem vagyok kiszolgáltatva az algoritmusoknak.

  VálaszTörlés
 3. A fontosabb dolgokat RSS-sel követem. Ezt is, bár tény, hogy a Google Reader legyilkolása óta ez a forma is népszerűtlenebb.

  Néhány soros Cservenyák? Hamburger hús nélkül. Nő p... nélkül.

  Sajnálom.
  F. László

  VálaszTörlés
 4. Az sem biztos, hogy amit RSS ben olvasok, az nálad megjelenik a statisztikában, hiszen ki sem lépek az RSS olvasóból, tekintettel arra, hogy az egész cikket el tudom olvasni.

  Ez csak egy tipp persze.

  VálaszTörlés
 5. Köszönöm, kedves mindenki, vettem az adást, felhagyok a rinyálással és folytatom a blogolást!

  Cservenyák Tamás

  VálaszTörlés
 6. A saját honlapod az mindig is a Tiéd marad. Ráadásul kereshető és átlátható formában. Próbálj a facebookon vagy a linkedin-en megtalálni egy írást! :-)

  VálaszTörlés
 7. Igaz hogy olvastam az ekönyveket, de a blogra a linkedinen találtam rá nem is olyan rég.
  Itt jobb olvasni és ezek a bejegyzések is könnyen fogyaszthatóan rövidek.
  Bár sajnos nem mobilbarát az oldal(nagyítás szempontjából) , így olykor a pocketbe mentem le magamnak.

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.