2017. január 19., csütörtök

A munkatársak fejlesztésének titkos fegyvere

Mindig is szórakoztatott, amikor valaki a dolgok lényegére rátapint, egyszerűen fogalmaz meg valami értelmes és örök érvényű tudnivalót. A napokban beszélgettem egy nagy tapasztalatú kollégámmal, aki amellett, hogy évtizedek óta a szakmában ténykedik, magasan képzett pszichológus, szakterületén pedig Magyarországon egyedülálló kvalifikációval bír.

Valahogy oda keveredett a társalgás, hogy megállapította: akivel foglalkoznak, az fejlődik. Ilyen egyszerű. Még azt sem átallotta mondani, hogy ez bizony a növényekre is igaz. Az édesanyjának átadott, döglődő szobazöldségek érdekes módon nála életre kelnek és boldogan virágoznak. Arra is tudtunk mindketten példákat hozni, hogy egészen rutintalan kollégák is tudnak eredményeket elérni az ügyfeleikkel, egyszerűen azzal, hogy időt és figyelmet szánnak rájuk. Nem véletlen, hogy sokezres mintán végzett felmérések 95% feletti elégedettséget mutattak ki coaching szolgáltatások ügyfeleinél. Pedig biztos nem mindenki fekete övesekkel coacholtatta magát.


Sok vezetővel van alkalmam beszélgetni munkám során, és mindenféle kvantitatív felmérés nélkül nagy bizonyossággal megállapíthatom, hogy alapesetben bizony kevesen fektetnek számottevő energiát a munkatársaikkal való foglalkozásba, hogy a fejlődés tervezett és szisztematikus támogatásáról ne is beszéljek. Emlékszem az öt évvel ezelőtti Tudatos Vezetés kutatásunk eredményére, melyből kiderült, hogy a válaszadóknak még a negyede se vette a fáradságot, hogy segítsen fejlődési célt meghatározni valamely beosztottjának. Ráadásul, aki egyáltalán kitöltötte a kérdőívünket, az valószínűleg a vezetés témakörére az átlagnál nyitottabb ember, szóval a rögvalóság minden bizonnyal ennél még kevésbé pozitív képet mutat.

Elképesztő egyedi és titkos fegyvered van tehát arra, hogy kiemelkedj a vezetői mezőnyből, segíts a munkatársaidnak a fejlődésben, egyúttal hozzájárulj a motivációs szintjük emelkedéséhez: foglalkozz velük! Szánj rájuk időt! Beszélgessetek! Hallgasd meg, hogy érzi magát, mi hozza lázba, merre van neki az előre! Tegyél fel értelmes kérdéseket, hogy tisztában lássa a jelen helyzetet és a kívánt jövőképet! Ha igényli és van ötleted, mutass neki lehetőségeket a tanulásra! Fordítsátok át az ötleteket konkrét tennivalókra, és kövessétek nyomon a haladást!

Továbbra is azt mondom, hogy az emberek vezetésének területén minimális energiabefektetés elegendő ahhoz, hogy az átlagból masszívan ki tudj tűnni.

2 megjegyzés:

  1. a kócsingolást magyarul is mondhatnád, hacsak nem szándékos a szakbadarsárság

    VálaszTörlés
  2. Milyen kifejezést javasolsz helyette magyarul?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.