2016. május 30., hétfő

Mire figyeljen az, aki született vezető? - 7 javaslat

Vannak emberek, akik alaptermészetükből fakadóan vezetésre termettek. Ez önmagában persze még nem jelenti azt, hogy jó vezetők lennének, egyszerűen csak annyit, hogy adottságaik alapján természetes számukra ez a szerep. Vannak elképzeléseik, szeretnek kezdeményezni, igyekeznek befolyásolni a történéseket, kiállnak az érdekeikért, kitartóan passzírozzák előre a dolgokat, ezáltal sok mindent képesek megvalósítani. Jellemzően keresik mások társaságát, szívesen tartózkodnak a rivaldafényben. Meggyőzőek, és rá tudnak venni másokat is a cselekvésre. Ahogy fent említettem, a felsorolt tulajdonságok még nem jelentik azt, hogy zsigerből mindent jól csinálnának. Ha magadra ismertél a leírásból, pár dologra feltétlenül érdemes odafigyelned:


1. Nem kell, hogy mindig neked legyen igazad

Természetes, hogy sok mindenről van véleményed, és mivel szereted befolyásolni a környezetedet, igyekszel a gondolataiddal hatni a beszélgetőpartneredre, legyen szó borokról, ütvefúróról, globális felmelegedésről vagy a művészetekről. Sokkal kellemesebb mindenkinek, ha vannak olyan beszélgetések, ahol nem te vagy a főszereplő, és a tiédtől eltérő vélemények kapnak teret. És magadnak is spórolsz némi energiát, amit értelmesebb módon égethetsz el.

2. Nem kell mindenben neked döntened

Közös eseményt szerveztek a csapatoddal/barátaiddal. Neked van elképzelésed, hogy mi legyen a kaja vagy a program. Ennek ellenére nyugodtan átengedheted a döntést a többieknek, ha tulajdonképpen bármelyik megfelel számodra. Egyúttal a jó döntés sikere vagy a rossz döntés felelőssége se a tiéd.

3. Ugyanolyan jó, ha más találja ki a megoldást, sőt

Némi tapasztalattal a hátuk mögött a vezetők rájönnek arra, hogy nem az a lényeg, hogy ők személyesen találják ki a megoldást a problémákra, hanem az, hogy legyen megoldás. Mindenkinek könnyebb azonosulni azzal a döntéssel vagy úttal, aminek a kitalálásában részt vett, mint amit kívülről rájuk erőltetnek.

4. Alkalmanként segíts másokat inkább a rivaldafénybe kerülni!

Valószínűleg erőt kell venni magadon, hogy időről időre háttérbe húzódj, és mások kerüljenek a középpontba. Mivel meg vannak rá a készségeid, könnyedén oda tudod irányítani a figyelmet a kollégáid eredményeire, sikerereire, értelmes gondolataira.

5. Ne erőltesd rá a másikra a feladatvégzés szerinted megfelelő módját!

Nyílván arról is van elképzelésed, hogy miként kell a feladatokat elvégezni. Bár vannak olyan dolgok, amiket egyféle módon lehet, a munkák nagy része többféleképpen is végrehajtható. Hagyd meg a választás szabadságát a kollégáidnak!

6. Ne magadból indulj ki!

Van az a mondás, hogy “mindenki magából indul ki”. Az sajnos nem része a mondásnak, hogy “és ez elég nagy baj”. Az emberek többsége nem született vezető, ezért tök más módon gondolkodik és érez mint te. Az egyik legjellemzőbb ok a vezetői pofára esés mögött, hogy azt gondolod: őket is az fogja motiválni, ami téged, ők is arra a következtetésre jutnak egy adott információhalmazból, mint te. Sokkal nagyobb esély van arra, hogy pont totál másra.

7. Beszélj kevesebbet, hallgass többet!

Attól nem leszel se okosabb, se tájékozottabb, ha beszélsz. Csak akkor van esélyed új információkra szert tenni, ha rendesen odafigyelsz másokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.