2016. március 24., csütörtök

Az egyszerűség és a kiválóság erősen korrelál

Tegnap délután csapatépítő élményprogramon vettünk részt a Chocofacture-nál, ahol Csokis Marci, alias Vasmatics József mester vezetésével megtanulhattunk kézzel készített, belga töltött bonbonokat előállítani. A kollégákkal/barátokkal együtt töltött tartalmas idő mellett nagy sikerélmény volt mindenkinek, hogy képes volt kifejezetten szép és igen finom kézműves terméket gyártani (ezeket a képen speciel én magam követtem el). Akinek esetleg volt már része Belgiumban a jobbfajta praliné boltok választékából szemezgetni, az újraélheti ezt az élményt a program végén, amikor beharapja a saját kezű bonbonjait. Van élet a Lindt csokin túl is, pedig már az is elég finom.


Persze nem tudtam levetkőzni vezetői blogger mivoltomat, és elmenni amellett, hogy a kiváló minőség és az egyszerűség itt is együtt járt. A csokis töltelékben (persze nem akármilyen) csokoládé és tejszín van. Semmi más. A vörösboros-epreset eperpüréből, természetesen Egri Bikavérből, cukorból és almából kivont sűrítőanyagból főztük. A bonbonok héja és talpa nulla egyéb összetevőt tartalmaz a jófajta belga csokoládén kívül.

Lehetett volna nagyokat varázsolni és csillagászati áron beszerezhető eszközöket villogtatni, de Csokis Marci nem ezt az utat választotta. Megmutatta nekünk, hogyan tudjuk ugyanezt a töltött bonbont reprodukálni otthon, például pár száz forintért megvehető szilikon formákkal. A csodahőmérő helyett pedig miként lehet egy késsel megállapítani a megfelelő hőmérsékletet. Az is igen érdekes volt, ahogy a temperálást végezte az olvasztott és a szobahőmérsékletű csokoládé megfelelő arányával, hogy ne legyen feltétlenül szükség márványasztalra és cukrászati bűvészmutatványokra.


Egyszerű, de minőségi alapanyagok. Egyszerű, de komoly tapasztalatot tükröző eljárások. Megint bebizonyosodott, hogy ennek elegye kell a kiemelkedő színvonalú végtermékhez. Nem csak az édességek készítésekor. Ebben hiszünk mi is a vezetőfejlesztés és a változásmenedzsment terén, nem a bonyolult kompetenciamátrixokban és az összetett modellekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.