2015. december 10., csütörtök

Becsületes emberrel van dolgod? Íme néhány jel!


Seth Meyers a Psychology Today-en megjelent írásában hét olyan hétköznapi viselkedési jegyet gyűjtött össze, ami valószínűleg arra utal, hogy becsületes emberrel van dolgunk. A becsületesség (integrity) alatt azt érti, hogy akkor is helyesen cselekszik valaki, amikor ezért senkitől nem kap elismerést, és ha kényelmetlen vagy akár előnytelen számára a következmény. Elég hasznos a mindennapokban, ha előre fel tudjuk ismerni a tisztességes embereket, mert különben csak a utólag tanulhatunk a csalódásokból.

A szerző az alábbi példákat említi:

  • Szülőként bocsánatot kér a gyermekétől, ha indokolatlan mértékű büntetésre vagy üvöltözésre ragadtatta magát, vagy ha máshonnan származó dühét a gyereken töltötte ki.
  • Vezetőként kisebbíti a saját érdemeit és hangsúlyozza a csapata szerepét az eredmények elérésében.
  • Feleségként/férjként/partnerként kerüli társa piszkálását, csúfolását, és minden egyéb gonoszkodást.
  • Az utakon nem vezet agresszívan és nem nyomja a dudát ész nélkül.
  • Hatalmi pozícióban is elnézést kér, ha valakit megvárat.
  • Megadja a másiknak az ártatlanság vélelmét, ha a szituáció nem egyértelmű.
  • Önkéntes munkát végez.

Én még mindenképp hozzátenném a vesszőparipámat, hogy "azt mondja, amit gondol", és "azt teszi, amit mond". Ha néha mégse, akkor előre szól és/vagy vállalja érte a felelősséget és bocsánatot kér.

Szóval nem csak abból lehet felismerni egy tisztességes embert, hogy nem áll meg keresztben három mozgássérült parkolóhelyen, Burkina Faso-i rendszámú Hummerével, egyébként "érvényes" kék parkolási igazolvánnyal a szélvédő mögött.

Meyers szerint becsületesnek nem kell születni, azzá lehet válni, ha a mindennapi viselkedésünket elsősorban az elveink, nem csak az érdekeink vezérlik.


Köszönöm a témaötletet Ipacs Laurának (CEU Business School)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.