2015. november 5., csütörtök

Tényleg a környezetedben lévők átlaga vagy?

Van Jim Rohn-nak egy ismert mondása, mely szerint "Annak az öt embernek vagy az átlaga, akivel a legtöbb időt töltöd." Kétségkívül igaz, hogy rendkívül erőteljesen hatnak ránk más emberek, akár tudatos, akár tudatalatti szinten. Egyesek feltöltenek, mások kiszívják belőlünk az energiát. Valaki azt magyarázza, hogy miért nem lehet valamit megcsinálni, valaki pedig példát mutat azzal, hogy ő hogyan csinálja. Aki pedig kispályára jár focizni, abból nemigen lesz nagypályás játékos.


Ha szó szerint próbálod magadra értelmezni Rohn gondolatát, akkor már kicsit nehezebb hasznosítani az egyébként értelmesnek tűnő üzenetét. Ha szélesebb perspektívából tekintesz az ébren töltött hétköznapjaidra és hétvégéidre, remélhetőleg az első öt emberben benne lesz a partnered és a gyermekeid, vagy más olyan családtagod, aki az életed adott szakaszában közel áll hozzád. Persze ők is hatnak rád, de abban már kevésbé vagyok biztos, hogy a feleséged, a három gyereked és az anyósod átlaga lennél. Egy vezető pedig emellett többnyire sok emberrel tölt együtt relatíve kevés időt, nem biztos, hogy szignifikánsan kiemelkedik belőle néhány. Tagja egy vezetői csapatnak, ott van a saját csapata vagy szervezete, lehetnek közvetlen és mátrix főnökei, részt vesz projektekben, külső vagy belső ügyfelekkel van napi kapcsolatban, stb. Amikor megpróbáltam összeszedni, ki lenne az én saját öt fős körömben, elég hamar elakadtam. Munkán kívül töltött időm zömét a nukleáris családommal töltöm, a munkám ügyfeles része pedig vagy 10 cég több mint 50 vezetője között oszlik el. Egyetlen kolléga van, akivel egyértelműen a legintenzívebb a kapcsolatom. Hiába van sok barátom és szakmai ismerősöm, jellemzően több hónap is eltelik, mire újra összehozunk egy találkozót.

Ezzel együtt mégiscsak relevánsnak érzem az üzenetet, de nem szó szerint véve ezt az öt főt. Ha visszagondolok jelentősebb változtatásaimra, előrelépéseimre, új kezdeményezéseimre, mindig találok valakit vagy akár több embert is, akik abban az időszakban számottevő hatást gyakoroltak rám. Azok az ötletek amelyek később visszatekintve előrevivőnek bizonyultak, általában másokkal folytatott beszélgetések során kristályosodtak ki, vagy akár velük közösen kerültek megvalósításra. Annak ellenére, hogy nem feltétlenül voltak benne akkor az öt emberben, akivel a legtöbb időt töltöttem.

Ha ebben a tekintetben tanácsot kellene adnom valakinek, akkor azt javasolnám, hogy igyekezzen többet találkozni olyan emberekkel, akik lendületükkel magukkal sodorják őket, aktivitásukról példát vehetnek, optimista a hozzáállásuk, őszintén megmondják a véleményüket, és akikkel jól lehet közösen gondolkodni. Azzal már nem értek egyet teljesen, hogy ha sikeres bróker akarsz lenni, akkor vedd körül magad öt sikeres brókerrel. Részben hasznos persze, ha olyanok körében forogsz, akik már előrébb járnak a témádban, de az legalább olyan fontos, hogy kellően diverz legyen a kapcsolatrendszered. A kreativitás, az innovatív megoldások és az érzelmi intelligencia több összetevője is pont abból táplálkozik, ha másféle nézőpontokat ismersz meg, nem csak a "saját fajtáddal" barátkozol. Szerintem nagyon fontos, hogy ne csak a szokásos munkahely-család mókuskerékben pörögj, hanem rendszeresen beszélgess olyanokkal, akikkel kölcsönösen beporozzátok egymás ötleteit, gondolatait, és egymást inspiráljátok a cselevésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.