2015. szeptember 14., hétfő

Mihez kezdenél, ha a pénz nem lenne akadály?

Alan Watts brit filózófus néhány gondolatát kb 40 évvel a halála után "mondta alá" egy YouTube videónak, amit aztán több milliószor tekintettek meg az érdeklődők. A lényege az a kérdés, hogy mit kezdenél az életeddel, ha a pénz nem lenne akadály. Mi érdekel, mi foglalkoztat, minek szentelnéd az idődet? Nem arról szól a kérdés, hogyha végtelen pénzed lenne, akkor milyen palotát, yachtot vagy sportautót vennél, hanem arról, hogy ha pénzkereset nem lenne szempont, mit választanál magadnak elfoglaltságként. Úgy is átfogalmazhatom a kérdést, hogy mit tennél, ha az eddig elért jövedelmi szintedet akkor is megkapnád, ha nem járnál be dolgozni? Mégiscsak bejárnál? Vagy valami teljesen mással kezdenél el foglalkozni? Vedd figyelembe, hogy a családtagjaid, barátaid akkor is ugyanott és ugyanúgy élnének, gyermekeid továbbra is iskolakötelesek lennének, tehát az életed keretei és egyéb kötelezettségei nem változnának, csak a megélhetés termelésének terhe kerülne le rólad.


Watts szerint, amivel én is egyetértek, az emberek többsége iskoláinak elvégzése után rááll egy pályára (csakúgy, mint ahogy a szülei is tették), ahol elsősorban az egzisztenciateremtésre, különféle javak megszerzésére fókuszál. Ezt segíti a karrierbeli előrelépés is, ami jellemzően az érzékelhető fizetésbeli elmozdulás feltétele. Az viszont, hogy az ember az adott tevékenységet élvezettel végzi-e vagy sem, eléggé véletlenszerű. Főleg, hogy a korai pályaválasztás is leginkább egy sodródás, nem nagyon előzi meg az érdeklődés és az erősségek vizsgálata és tudatosítása. Ha máskor nem is, az életközepi krízis időszakában felbukkan ez a probléma.

Bármi iránt is lelkesedsz, abban sok gyakorlással profivá tudsz válni, és a készségeidet pénzre tudod váltani – tette hozzá Watts.

Érdemes alaposan elgondolkodni a fenti kérdésen, mert a válaszunkból kiderül, mennyire járjuk a saját utunkat. Én még kiegészíteném a következőkkel: Miből szeretnél többet az életedben? Miből szeretnél kevesebbet az életedben? Mit csinálnál másképp, min változtatnál?

Ezek a kérdések segítenek egy kicsit más perspektívából tekinteni az életünkre és lehetőséget adnak arra, hogy akár anélkül is változtassunk, hogy a pénz ne számítana. Lehet például megtakarítani az átmeneti időszakra, alacsonyabb költségszintre berendezkedni, vagy uram bocsá' olcsóbbra cserélni a lakhatásunkat, ha ez az ára a szabadságnak. Ha a saját utunkat járjuk, ha azzal foglalkozhatunk, amit nagyon szeretünk és amiben igazán szakértők vagyunk, előbb-utóbb a jövedelmi oldalon is helyre fog állni a rend.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.