2015. június 1., hétfő

Korlátok kellenek a kreatív brillírozáshoz

Sokan úgy vélik, hogy a kreativitást a teljesen szabad gondolkodás lehetősége hívja elő, amikor nincsenek szabályok és megkötések, és a megoldási opciók korlátlan számban állnak rendelkezésre. 2010-ben a kanadai O.C. Tanner Institute globális felmérést készített, melyben 1.7 millió, vállalati díjat eredményező teljesítmény/eredményt elemzett. Számos egyéb megállapítása mellett arra jutottak, hogy a kreativitást igen gyakran a korlátok és a limitációk inspirálják. Ezzel egyébként számos alkotóművész is egyetért. A kreatív ötletgyártásra kitalált brainstorming alkalmával is nagyon fontos, hogy a kereteket előre tisztázzuk, és több olyan játékos módszer van, ami plusz korlátokat visz a közös gondolkodásba.


Honnan jutott ez eszembe? A múlt pénteken először voltuk improvizatív színházi esten, melyet a terület talán legprofibb csapata, a Momentán Társulat adott elő. Amellett, hogy igen jól szórakoztunk, elképesztő volt látni, ahogy a nézők megkérdezése után spontán előálló szituációk, szereplők és történetek (azaz a keretek) hogyan ébresztették fel percek alatt a társulat tagjainak alkotóerejét, és a további szorítás, azaz az improvizált párbeszéd kiszámíthatatlansága miként gerjesztett másodpercek alatt olyan vicces (vagy inkább még tréfásabb) válaszokat és beszólásokat, mint amiket a stand-uposok vagy a humoristák előre megírnak.

Bennünket magyarokat ugyebár általában kreatívnak tartanak, ami ez alapján nem véletlen: nagyapáinknak, apáinknak és saját magunknak is mindig valami féleszű, rosszindulatú és/vagy éppen kizárólag a saját pecsenyéjét sütögető honfitársunk által kitalált szabályozási keretrendszerben kellett kifundálnunk, hogy miképpen tudunk boldogulni. Szóval a kreativitásunk fejlesztése tekintetében még hálásak is lehetünk nekik. :-)

Óriási dolog egy munkával kapcsolatos problémamegoldási helyzetben, amikor a résztvevők nem azzal vannak elfoglalva, hogy a saját igazuk helyességéről győzködjék a partnerüket, hanem azzal, hogy pontosan megértsék a kölcsönös elvárásokat és aggodalmakat (azaz a korlátokat), és egymás ötleteire építve, oda-vissza beporozva jutnak el egy olyan megoldáshoz, amit előzőleg el se tudtak volna képzelni.

1 megjegyzés:

  1. Igazából akkor gondolkodsz, amikor nincs válaszod egy helyzetre! Ez így van. Különösen tetszik, ahogy megindokoltad miért vagyunk kreatívok. :)))) ergo: közösségben korlátoltak vagyunk. ezért egyénileg kreatívok....

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.