2015. május 25., hétfő

10 összetevő, amitől boldog lehetsz a munkahelyen

A közhiedelem szerint a magas jövedelem tesz boldoggá a munkában. Ha ez valóban így lenne, nem találkoztam volna kiemelkedően kereső emberek százaival, akik – egy tanult kollégám szavaival élve – úgy érzik magukat, mint akinek a fejére egy 120 literes kukazsákot húztak, melybe egy apró lukon keresztül rendszeresen beleszellentenek. És ugyancsak nem találkoznék pedagógusokkal, egészségügyi dolgozókkal és különféle szakmunkásokkal, akik jól érzik magukat a bőrükben, és nem hajlandóak áldozati szerepbe bújni, még akkor se, ha egyesek szinte megalázó bérszínvonalon kénytelenek dolgozni. Saját tapasztalataim is igazolják ezt, hiszen én magam is jártam be meglehetősen kedvtelenül olyan munkahelyre, ahol a jövedelemre és az egyéb juttatásokra semmi panaszom nem lehetett, és nem is volt.

Milyen összetevők tehetnek boldoggá a munkahelyen?

1. Számodra is fontos, értelmes célok érdekében tevékenykedsz.

2. Folyamatosan vagy rendszeresen látod munkád eredményét. 

3. Arra fókuszálsz, amire hatást tudsz gyakorolni, és nem azon pampogsz, ami túlmutat a befolyásolási körödön.

4. Szívesen végzed azokat a konkrét tevékenységeket, amelyek a napjaid többségét kiteszik. Jó eséllyel olyan feladatokról van szó, ahol az erősségeidet tudod használni. 

5. Jól érzed magad azokkal az emberekkel, akikkel nap mint nap ügyködsz. Kerülöd a negatív embereket, akik leszívják az energiádat.

6. Azt tapasztalod, hogy a cég tisztességesen viszonyul hozzád.

7. A közvetlen főnököd normálisan viselkedik veled. Egyértelműen elmondja mit vár tőled, partnerként kezel, visszajelzést ad, törődik veled, fejleszt, bevon, meghallgat.

8. Teszel azért, hogy egyre profibb legyél a saját szakmádban, és egyre jobb legyen a munkád eredménye. Azaz folyamatosan tanulsz, de nem várod, hogy a sült galamb a szádba repüljön, hanem felvállalod a felelősséget a fejlődésedért.

9. Rendszeresen segítesz másoknak.

10. Nem magadat veszed komolyan, hanem a munkádat. A humor, a jókedv és a játékosság jelen van a munkanapjaidban.


Nincs szükség mind a tízre, de minél több igaz ezekből rád, annál valószínűbb, hogy jól megvagy a munkahelyeden. A bejegyzés ötletét egy FastCompany cikk adta, de a listát magam állítottam össze a tapasztalatok és a kapcsolódó szakirodalom alápján. 


• • 


Töltsd le ingyenesen vezetéssel kapcsolatos e-könyveimet a Tudatos Vezetés blog főmenüjéből! Itt az első, a második, a harmadik, és a bonus track, a "menedzsment haiku" gyűjtemény. Dr. Dobay Róbert kollégám innen letölthető e-könyvében a veszélyes féligazságokról, "bevált" HR gyakorlatokról rántja le a leplet. Írtam továbbá szabadon elérhető e-könyvet saját életünk tudatosabb irányításáról és az élvezetesebb és eredményesebb tanításról, azokat is figyelmedbe ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.