2015. június 19., péntek

Itt az ideje, hogy újragondold a karriered? - 10 kérdés segít a döntésben

Herminia Ibarra, az Insead professzora egy 10 kérdésből álló mini tesztet tett közzé a minap a Harvard Business Review weboldalán. A felvezetésben kifejti, hogy a kutatások szerint az ember életében váltakoznak a stabil és az átmeneti periódusok. Sokaknak a karrierjük közepén (mid-life crisis) jön el a leginkább turbulens időszak. Az alábbi állítások segítenek neked is mérlegelni, hogy eljött-e az útkeresés, a kísérletezés ideje, vagy inkább a jelenlegi karrieredet érdemes továbbépíteni:


1. Legalább hét éve ugyanazon munkakörben, cégnél vagy karrierúton dolgozol.

2. Egy kicsit nyugtalanul érzed magad a munkában.

3. Összességében a munkád inkább kimerít, mint energiával tölt fel.

4. Bánod, hogy nincs több időd a családodra vagy a munkán kívüli érdeklődési területedre.

5. A magánéletedben olyan változások zajlanak, amelyek lehetővé teszik, hogy nagyobb szabadságfokkal gondolkodj különféle opciókban (gyerekek iskolába/egyetemre mentek vagy kirepültek, a partnered munkát váltott, stb.)

6. Csodálod vagy akár irigyled azokat az embereket a környezetedben, akik jelentős karrierváltásra szánták el magukat.

7. A munkádban nem igazán találsz értelmet (csak a napi darálás megy).

8. A karrierambícióid megváltoztak.

9. Jelentős események történtek a magánéletedben, amelyek következtében újra kell gondolnod, mi is fontos igazán számodra (pl.: válás, egészségügyi probléma, haláleset a családban, stb.)

10. Nem mondható, hogy izgatottan ugranál ki reggelente az ágyból.


Jön a hétvége, gondold végig, mennyire értesz egyet a fenti állításokkal! Ha úgy érzed, hogy eljött a váltás ideje, a nyár pont alkalmas lehet arra, hogy eljátssz kicsit a gondolattal, aztán szeptembertől bele is foghatsz a megvalósításba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése