2014. december 15., hétfő

Idei eredményeid alapján következtess valós erősségeidre!

Peter Drucker már az 1967-ben megjelent, The Effective Executive című könyvében felhívta arra a figyelmet, hogy csak az erősségeinkre építve lehetünk hatékonyak. Ez persze nem jelenti, hogy közepes, vagy akár egész elfogadható színvonalon nem végezhetünk egyes tevékenységeket pusztán erőből vagy esetleg fegyelmezettséggel és szorgalommal, de még egy kövér kutyából se nagyon produkálható kulináris élvezetekkel kecsegtető kolozsvári szalonna.

Arra a kérdésre, hogy mik is az erősségeink, könnyen rávágjuk: nagyszerű csapatjátékosok vagyunk, kiváló kommunikátorok, valamint elképesztő kreativitás birtokosai. Aha. És milyen bizonyítékaink vannak erre? Miből következtetünk ezen erősségeink meglétére? Kihez képest vagyunk ezekben jók?


Drucker egyszerű módszert javasol az erősségeink feltárására. Tekintsük át a céljainkat és azok teljesülését! Az eredményeink ugyanis nagyobb bizonyossággal igazolják egy-egy erősség meglétét, mint a hasra ütés vagy a találgatás. Még valószínűbb, hogy az adott területen jók vagyunk, ha több eredménynél is találunk rá megerősítést.

Javaslom, hogy itt az év vége felé nézd át a 2014-ben elért eredményeidet, a céljaid teljesülését, valamint az év során kapott visszajelzéseket! Milyen erősségeid megléte nélkül nem valósulhattak volna meg ezek a sikerek? Az így kapott néhány elemű lista minden bizonnyal közel áll majd a valósághoz. Gondold át azt is, hogy a következő évben hogy tudnál ezeknek a készségeknek a használatára még jobban fókuszálni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.