2014. december 1., hétfő

A jövőbeli meggazdagodás egyetlen előrejelzője

Brian de Haaff, az Aha! nevezetű roadmap szoftvercég alapítója egy LinkedIn cikkében ezt állítja: rájött, miből lehet megjósolni, hogy valaki gazdag lesz-e vagy sem. Rögtön az írás legelején kifejti, hogy nem csak az anyagi gazdagságra gondol itt: mindenkinek más fontos, és az tekinthető gazdagnak, akinek sok van az általa nagyra értékelt dolgokból. Pénzen kívül másban is mérhető tehát: a "gyerekekkel együtt tölthető időben, fittségben, baráti kapcsolatokban vagy tehetségben".

"Egyetlen dolog jelzi előre a jövőbeli gazdagságodat: az, hogy keményebben dolgozol-e, mint bárki más." – állítja a szerző.

(Itt most javaslom, hogy ne azzal foglalkozzunk, hogy ki az apukája az illetőnek, vagy hogy vadkeleti stílusban mennyit tudott, vagy volt képe lopni! A saját erőből történő, tisztességes gyarapodásról beszélünk.)


Elgondolkodtam rajta, első körben az anyagi jellegű gazdagságot tekintve, hogy az  általam személyesen ismert, módossá vált emberekre mennyire igaz ez a megállapítás. Először is nehézséget okozott a kategorizálás, hogy ki is számít gazdagnak, de végül is arra jutottam, hogy nem a nagy átlaghoz viszonyítok, hanem az anyagi szempontból sikeres ismerőseimet tekintem az alapsokaságnak, és köztük vizsgálom meg a kiemelkedőket. Kivétel nélkül mindegyikre igaz, hogy a pénzügyi eredményei mögött legalább 10-15 év, vagy még hosszabb időszak kemény munkája húzódik meg. Azok a közismert emberek pedig, akiket sportbéli/művészeti tehetségük vagy az emberi kapcsolataik tettek "gazdaggá", nem kérdés, hogy csak jelentős munkabefektetés mellett juthattak el oda, ahol most tartanak.

Hajlamosak vagyunk rá, hogy a saját sikereinket a képességeinknek tulajdonítsuk, kudarcainkért pedig a körülményeket okoljuk. Hasonlóképpen mások sikerében a helyzeti adottságokat vagy a szerencse szerepét hangsúlyozzuk, ahelyett, hogy a rengeteg munkát, valamint a kockázat- és áldozatvállalást vennénk észre benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.