2014. augusztus 25., hétfő

Lehet-e belőlem is jó vezető? - 10 tesztkérdés

Gyakran felteszik nekem ezt a kérdést, és mindenkinek ugyanazt válaszolom: hát persze. Ha arról érdeklődnének, lehet-e belőlük olimpiai bajnok sportoló, már nem vágnám rá ilyen határozottan. Pedig nemrég járta be az internetet Benedek Tibor vízilabda szövetségi kapitány néhány gondolata, miszerint ő nem is igazán volt kiemelkedő úszó vagy dobó, az alkata se predesztinálta egyértelműen ilyen sikerekre, az orvosok is többször eltanácsolták, az akarata azonban mégis újra és újra a dobogó legfelső fokára juttatta sportága világversenyein. Az, hogy jó vezető legyen valaki, szerintem ugyanígy alapvetően az akaraton múlik. Feltett szándékod-e, hogy úgy viselkedj, mint ahogy azok a vezetők, akik eredményeikkel és működésükkel kiváltják környezetük elismerését és tiszteletét?

Íme néhány tesztkérdés, hogy be tudd lőni, hol tartasz*:


1. Meg tudod-e fogalmazni, hogy hova akarsz eljutni a cégeddel vagy a területeddel a következő néhány évben? Rendszeresen beszélgetsz-e erről az embereiddel? Vonzó-e számukra is ez az elképzelés, vagy csak te ambicionálod?

2. Segítesz-e a közvetlen munkatársaidnak, hogy a jövőképhez kapcsolódó, számukra ténylegesen motiváló, értelmes munkacélokat tudjanak kitűzni?

3. Kapnak-e a kollégáid rendszeres és széles körű visszajelzést a tevékenységükről (az eredmények méréséből, a kollégáktól, az ügyfelektől, tőled)?

4. Ismered-e igazán a munkatársaidat, és teszel-e tervezett lépéseket a szakmai és karrierfejlődésük elősegítésére?

5. Egyértelműen, őszintén és támogatóan fogalmazod-e meg elvárásaidat, kifogásaidat, aggályaidat, elégedettségedet?

6. Bevonod-e az embereidet az őket érintő döntésekbe, a közös jövő építésébe?

7. Rászánod-e az időt arra, hogy négyszemközti megbeszéléseket folytass a kollégáiddal (közös munkavégzési, problémamegoldási vagy fejlesztési célzattal)?

8. Hagyod-e az embereidet önállóan dolgozni, dönteni, hibázni, a hibákból tanulni?

9. Betartod-e a vállalásaidat és az ígéreteidet, kis és nagy dolgokban egyaránt?

10. Keresed-e folyamatosan a hatékonyabb és eredményesebb szervezeti működés lehetőségét?

A fenti tíz viselkedés nem veleszületett képesség kérdése, hanem a vezető szándékán múlik. Akárhányra tudtál ma igennel válaszolni, semmi akadálya, hogy a többire is elkezdj odafigyelni a jövőben. Garantáltan jobb vezető leszel tőle.

*A teszt értékelése:

1-4 pont: Lehet, de bele kell húzni
5-8 pont: Lehet, és jó úton is jársz
9-10 pont: Lehet, de tényleg csakis a színtiszta igazat válaszoltad??? Ha igen, akkor gratulálok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.