2013. szeptember 23., hétfő

Hogyan építs bizalmat új vezetőként?


Marillyn Hewson, a Lockheed Martin elnök-vezérigazgatója a LinkedIn-re írt cikkében foglalta össze a bizalomépítéshez szükséges hozzávalókat, ha új vezetőként érkezel egy szervezet vagy csapat élére. Harmincéves vezetői tapasztalata szerint ugyanis bizalmi légkör nélkül borítékolt a vezetői kudarc. Öt dolgot emelt ki az írásban:



  • Mondd el a jövőképed és a stratégiádat, hogy az emberek tudják, hova akarsz eljutni és miként képzeled el az oda vezető utat!
  • Legyél őszinte, nyitott és transzparens! Az emberek átlátnak a szitán, érzik, hogy igazat mondasz vagy sem. Különösen fontos mindez nehéz időkben.
  • Kommunikáld az értékeket, amiket képviselsz. És persze nem elég, ha mondod, úgy is kell viselkedned, példát kell mutatnod.
  • Demonstráld a kézfogás erejét! Jó dolog az e-mail és a webinar, de a személyes találkozók hatását semmi nem pótolja. A személyes kapcsolat építi igazán a bizalmat.
  • Őszintén köszönd meg a kollégák munkáját! Mindenkinek tudnia kell, hogy értékeled az általa teremtett értéket. A köszönet legyen személyre szóló, és indokold is meg, hogy miért kapta az illető.

Még egy tétellel én is kiegészítem:

  • Azt tedd, amit mondasz.

Szokás szerint, ezek a megállapítások sem feltételeznek űrtudományi felkészültséget. Hát persze, hogy abban tudunk csak megbízni, akit ismerünk, akinek szándékai világosak számunkra, és aki emberként (és nem emberi erőforrásként) kezel bennünket. Újra és újra meg tudok lepődni vezetői tréningeken, amikor egyik-másik résztvevő rácsodálkozik annak lehetőségére, hogy egy döntés indoklásaként a valóságot is mondhatjuk. Vagy hogy a munkatársakkal érdemes lehet megosztani, hogy mit miért csinálunk, és mi az osztályunk vagy a cégünk célja. Mert ha nem birkának nézzük őket, akkor nem is úgy fognak viselkedni (lásd Carney és Getz Szabadság Zrt. című könyvét).

Egy dolog felől nincs kétségem: csak azért nem fognak benned bízni a csapatod vagy szervezeti egységed tagjai, mert te kerültél feléjük a hierarchiában. Neked kell bennük bizalmat ébreszteni a viselkedéseddel, vezetői működéseddel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.