2012. október 2., kedd

Ne csak beszéljünk, cselekedjünk!


Szeptember 15-én több száz motoros ismét felkereste a Böjte Csaba által vezetett gyermekotthonok egyikét Torockón, hogy ajándékokat vigyen a gyerekeknek. Apáti Béla barátom is köztük volt, aki felhívta a figyelmemet az ott elhangzottakra. Csaba testvér beszédében a cselekvés és a nem cselekvés kérdését feszegette, szokásos, közérthető stílusában. A gyerekektől azt várja, hogy "legyen benne éhség, kíváncsiság, törekedjen. Aki nem indul el semmilyen úton, nem fog sehova eljutni."

Azt kellett mondania 20 év távlatából, hogy azok a gyerekek, akik csináltak valamit, még ha rosszat is, galibákat is, később kibontakoztak, haladtak. Aki "jó kis nyuszi volt," az ott is maradt. "Jobb dolog dolgozni, alkotni mint semmit se csinálni!" - tette hozzá - "Ne legyünk terméketlen fügefák!"


Nekünk pont a hétvégén volt a 20 éves érettségi találkozónk. Meg tudom erősíteni, ugyanilyen időtávból: az életképes kutyaütők mind kibontakoztak valamerre. "Mernünk kell elindulni, mernünk kell cselekedni. Lehet, hogy hibákat fogunk elkövetni (…) de sokkal édesebb cselekedni, mint nem cselekedni." Ő is nevelt "börtöntölteléket," de még így is sokkal jobb, mintha senkit nem nevelt volna.  Számos példát elmesélt arra, milyen kevés, ha valamit csupán tudunk, megértünk, vagy beszélünk róla. Azzal nem sokra megyünk. 

Vezetői tréningeken sokszor találkozom azzal, hogy a résztvevők természetesnek, triviálisnak találják a kívánatos vezetői viselkedésformákat. Egyetlen apró gubanc van: ezeket a nyilvánvaló dolgokat mégsem alkalmazzák a mindennapokban. Itt is túl kevés, ha valaki érti, hogyan kellene viselkednie. Ha nem cselekszik, a tudás semmit sem ér. Már csak két hét, és bemutatjuk a vezetői tudatosság kutatásunkat, melyben felmértük, mennyire alkalmazzák a magyar üzleti életben dolgozó vezetők azokat a vezetői gyakorlatokat, melyek működőképességével kapcsolatban elég széles körű egyetértés mutatkozik. Elöljáróban csak annyit: messze nem általános a használatuk.

Óriási eredményeket lehet azzal elérni, ha valaki át tudja hidalni a "csinálni kellene" és a "csinálom" közötti szakadékot. Ez is rettentő triviális, mégis eltart néhány iparágat.

1 megjegyzés:

  1. Igen sajnos egyre több az ilyen vezető,aki nem csinál semmit.Ezt szerintem annak is köszönhető,hogy régebben volt úgynevezett szamárlétra,amit igenis megkellet mászni,vagy legalább úgy eljutni a vezetői posztra,hogy az emberek elégedettségét elkellet nyerni.Ma sok helyen elég egy iskolai végzettség,vagy egy "jó keresztapa"
    Tisztelet a kivételnek természetesen!
    Új KisTigris Katalin

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.