2012. október 8., hétfő

Milyenek az Év menedzserei Magyarországon?


A Profiles International Hungary a Menedzserszövetséggel karöltve felmérte, hogy milyen közös jellemzőik vannak a 1996 és 2011 közötti időszakban Év menedzserének választott vezetőknek. Arra keresték a választ, hogy mi a kulcsa kiemelkedő sikerüknek az üzleti életben. Három területet mér Profil XT nevű eszközük: a kognitív képességeket, a munkavégzés közbeni viselkedést és az érdeklődést. A mérés normatív, a dolgozó magyar lakossághoz viszonyította a válaszokat.

Talán nem meglepő, hogy az Év menedzserei az átlagnál magasabb szintű gondolkodási képességekkel rendelkeznek. Mind tanulási képességben, szövegértésben, szókincsben, számolásban és a számok értelmezésében is kiemelkednek az emberek közül.


Viselkedésüket tekintve magas az energiaszintjük, igen asszertívek, hozzáállásuk pozitív, betartják a határidőket és gyors döntéseket hoznak. Jók a társas kapcsolatokban és az átlagnál könnyebben alkalmazkodnak az új helyzetekhez. Szabálykövetésük átlagos mértékű, tehát nem is teljesen anarchisták, de nem is fogadják el a kívülről rájuk erőltetett kereteket. Motiválja őket, ha másokat irányíthatnak, de igénylik a csoportmunka lehetőségét is. Egyszerre jellemző tehát rájuk az önállóság és a csapatra támaszkodás. Döntéshozatal során az objektív tények vizsgálata mellett szükség esetén teret hagynak megérzéseiknek is.

Érdeklődésüket vizsgálva kiderült, hogy erőteljes vállalkozó szellemmel bírnak, az adminisztratív felelősségekre is nyitottak, és humán érdeklődés is jellemzi őket. Nyílván ez utóbbi segíti őket a fent említett viselkedési jellemzők gyakorlásában: a sikeres társas kapcsolatok kialakításában és a csapatépítésben. Legkevésbé érdeklődnek a műszaki, a szakmai-tudományos és a kreatív témák iránt. Minden bizonnyal ezeket a területeket azon munkatársakra hagyják, akiknek ezek pont az erősségeik.

Köszönöm a témát Székely Gábornak, a Profiles International Hungary Partnerének, akivel múlt héten a III. Országos HR Konferencia coaching/tréning szekciójában adtunk elő egymást követően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.