2012. június 18., hétfő

El kell menni szabira!


Múlt pénteken felkerült az utolsó betű is az iskolák tábláinak AKÁCIÓ feliratára.  Egyre több lakókocsit és vízi járművet látni az autók mögé kötve az utakon. Nemrég arról kérdezett a HR Portál szerkesztője, hogy mit gondolok a vezetők és a szabadságra menés kapcsolatáról. Pár napja a rádióban a SOTE Magatartástudományi Intézetének képviselője hangsúlyozta a pihenés fontosságát: nem muszáj elutazni, csak valami mást csináljunk, mint a szokásos menetrend.

Az ember valahogy úgy van huzalozva, hogy váltakoznak a teljesítményleadási és lazítási szakaszok. Így vesszük a levegőt, így dobog a szívünk. A nap végére lemerül a duracell nyuszi, jöhet egy kiadós alvás, aztán mehet minden tovább. Ha kimarad egy hétvége, vagy összemegy, a rákövetkező héten már elég nyűgösek vagyunk. Ezzel szemben egy hosszú hétvége egész komolyan feltölthet, pedig csak plusz egy nap pihenésről beszélünk. Természetes szükségletünk tehát, hogy kivegyünk pár hét szabadságot a nyáron. Ellenkező esetben jöhet a kimerülés, megcsömörlés, kedvszegés, hosszabb távon akár a kiégés. És persze a kapcsolódó teljesítményromlás, valamint a feltöltődés hiányából fakadóan a kapcsolatok eróziója.

Mindenkit más lazít el. Egyesek inkább minden hétvégén vitorláznak a Balatonban, mások hetekre szeretnek elvonulni, hogy tényleg ki tudjanak szakadni a mindennapokból. Célszerű ekkor minél kevésbé használni a telefont, levelezőrendszert. Ha a gondolataink rendre visszaterelődnek a munkához, nem nagyon fogunk tudni ellazulni. Eléggé tudatos és fegyelmezett hozzáállás kell ehhez, hiszen egyre több ember telefonjában ott lapul a fél élete.

Jó indikátora annak, hogy mennyire eredményes vezető valaki, hogy könnyű szívvel el mer-e menni szabadságra. Ha nem lehet néhány hétre magára hagyni az embereidet, akkor még van mit fejlődnöd. Visszatérés után érdemes a fokozatosság elvét alkalmazni. Tipikus jelenség, hogy az első munkanap tele van zsúfolva megbeszélésekkel, kivéve a kontrollt a vezető kezéből saját ideje felett. Jobb az első nap inkább szétnézni és saját magunkat rendbe tenni, valamennyire utólérni. Aztán jöhetnek a találkozók.

Beírtad már a nyári szabadságod időpontját?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.