2012. március 12., hétfő

Ébresztő, magyar vezérigazgatók!

A PricewaterhouseCoopers néhány napja jelentette meg globális és hazai vezérigazgatói felmérését, mely sok érdekes információt tartalmaz. Az utóbbi időszak gazdasági válsága az ötödik évbe lépett - konstatálja a beszámoló. George Johnstone, a PwC magyarországi vezérigazgatója bevezetőjében így fogalmaz: "Világszerte tapasztalható, hogy a vezérigazgatók már rég felhagytak a kiszámíthatatlan gazdasági irányzatok okozta káosz elleni passzív védekezéssel, és – alkalmazkodva a folytonos bizonytalansághoz – továbbra is eltökéltek amellett, hogy a növekedést érjenek el további befektetések, innováció és tehetségfejlesztés segítségével." Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. vezérigazgatója kapcsolódó gondolatokat fogalmaz meg: „Fenn kell tartani azt a képességünket, hogy egy megjósolhatatlan, rendkívül képlékeny környezetben, ahol senki nem tudja pontosan meghatározni, hogy a következő egy-másfél-két évben mi fog történi, továbbra is a MOL csoport legyen képes a leggyorsabb reagálásra. A mai idők házi feladata reagálási képességünk, fittségünk fokozása.”

Amikor azonban a válaszokat nézzük, a "Vezetői és tehetségi pályák kifejlesztésére" a magyar vezetőknek kevesebb mint fele szánna több időt a jövőben, mint most, míg a globális minta válaszadói közel 70%-ban tervezik ezt. Egy másik kérdésnél felsoroltak 10 tényezőt, amelyek miatt a cég stratégiája változhat. Ezek közül a "Tehetséges szakemberek elérhetőségének változása" az összes válaszadó körében 34% esetében eredményezne stratégiaváltoztatást, míg a hazai vezérigazgatók közül mindössze 3% (!) nyilatkozott így. A 10 tényező közül ez az utolsó a magyarok ranglistáján, a többi kilenc 13% és 63% közt szór. Tehát a 3%-hoz képest még az utolsó előtti is lényegesen magasabb érték.
A globális mintában szereplő vállalatok vezetői a tehetségmenedzsmentet kiemelt területként kezelik. 55%-uk némi változást, 23% jelentős változást tervez ezen a területen a következő 12 hónapban. A beszámoló szerint nálunk más a helyzet: "általánosságban igaz, hogy hazánkban a cégvezetők a tehetségmenedzsment kérdését jelenleg nem tekintik elsődleges fontosságúnak, ha a vállalat jövedelmezőségével vagy hatékonyságával kapcsolatos problémákra keresik a megoldást."
Ébresztő, magyar vezérigazgatók! Hát mitől várják a sikereket, ha nem a tehetséges munkatársaktól, vezetőktől?

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.