2012. február 13., hétfő

A becsület becsülete

Múlt pénteken részt vettem a Magyar Civil Becsületrend átadási ünnepségén, melyre a rendezvény társszervezője, Karsai Gábor, a World Servers Foundation (Világszolgálók Alapítványa) igazgatója hívott meg. "A neves tudósok, közéleti személyek, művészek, mecénások és egyházi vezetők összefogásával létrejött Ars Humanica Hungarica Kör tagjai az emberi együttélés legfontosabb tényezőinek a humanista értékeket – tisztesség, becsület, tolerancia, testvériség, segítőkészség, barátság – tartják, és kitüntetésükkel a nemes emberi értékeket felmutató cselekedeteket kívánják elismerni."

Az ünnepség bevezető beszédében Görgey Gábor író megjegyezte, hogy manapság sokkal inkább az érdekek vannak fókuszban (nemzeti érdek, államérdek, üzleti érdek, személyes érdek), az értékek helyett. Nagyon fontos lenne azonban, hogy a korábbi generációk által képviselt emberi értékeket sikerüljön a fiatalabb generációknak átadni. Pont most kezdtem olvasni Tom Peters és Robert Waterman üzleti bestsellerét 1983-ból, az In Search of Excellence című könyvet. Sikeres vállalatokat tanulmányozva ők is arra jutottak, hogy az értékekre alapuló vállalati kultúra adja a fenntartható, eredményes működés bázisát.


A becsületrend három díjazottjának egyikéről szeretnék röviden írni ebben a bejegyzésben. Dr. Szarvas József székesfehérvári orvos a 7-es főúton autózott, amikor egy balesetet szenvedett motorosra lett figyelmes az útmenti árokban. Azonnal megállt, sikerült beszélnie a motorossal, mielőtt az elvesztette volna eszméletét. Kiderült, hogy méhcsípés áldozata, amire allergiás. Az orvos tudta, hogy néhány percen belül az illető gégeödéma következtében megfullad. Évtizedekkel korábbi egyetemi tanulmányaihoz kellett visszanyúlnia, tudta, hogy rögtön gégemetszésre van szükség az életmentéshez, a mentő érkezését már nem élné meg a sérült. Más eszköze nem lévén, bicskáját használta a "műtéthez". Arra is szükség volt, hogy egy csövet vezessen a nyílásba a levegő bejutásához. Felesége megállított egy autót, kölcsönkért egy golyóstollat, amit az orvos kettétört és azzal biztosította a levegő útját a tüdő felé, amíg a mentő egy negyed óra alatt kiérkezett. A Dr. Szarvas Józsefet méltató Karsai Gábor beszédében megjegyezte, személyén keresztül minden olyan orvosnak szól az elismerés, aki nap mint nap életet ment munkája során.

A Magyar Civil Becsületrend, mely nem jár pénzjutalommal, azoknak a tevékenységét ismeri el, akik civilként, munkájukat végezve járulnak hozzá a közösség életéhez, a világ jobbulásához. Vezetőként is érdemes elgondolkozni azon, vajon mit teszünk másokért, ami nincs benne a munkaköri leírásunkban, ami nem üzleti vagy személyes érdekünket szolgálja.

A rendezvényen megtekinthettük a World Servers Foundation tavaly novemberben megjelent első dokumentumfilmjének 8 perces trailerét, ami a szervezet honlapján is fent van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.