2011. április 11., hétfő

Az intuíció szerepe a vezetésben

Milyen tévhiteink vannak az intuícióval kapcsolatban? Tényleg rendelkezünk ilyen fajta megismerő és döntési képességgel? Ha nem, akkor hogy lehet mégis sikeres az „intuitív menedzsment audit” alkalmazása nagyvállalatok válságmenedzsmentje során?

A KPMG-BME Akadémia felső vezetői szakmai reggelijén dr. Margitay Tihamér, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető professzora előadásában azt állította, hogy nincs olyan, a gyakori felfogásban intuíciónak nevezett adottságunk, hatodik érzékünk, ami megbízható módon segítené vezetői döntéseinket. Az igaz viszont, hogy az intuitív döntés, ítélet vagy problémamegoldás nem szándékos erőfeszítés vagy mérlegelés eredménye. Hirtelen válik tudatossá, és elég meggyőző ahhoz, hogy aszerint cselekedjünk. Az intuitív ítélet hátterében egy nem tudatos megismerési rendszer áll, ami képes mintázatokat felismerni. Az ilyen ítélet tehát a felismert mintázat alapján megfogalmazott állítás.

Intuíciónk megbízhatósága erősen függ a kontextustól, és a tapasztalat is csak megfelelő körülmények között fejleszti azt. Gyakorlással, visszacsatolással és elemzéssel tudjunk intuitív készségünket megbízhatóbbá tenni.

A reggeli másik előadója, Polányi Sándor a gyakorlati vállalatvezető és válságmenedzser szemszögéből reflektált az elhangzottakra. A válsághelyzetben lévő magyar és külföldi vállalatoknál szerzett tapasztalatai azt igazolták számára, hogy „intuitív menedzsment audit” segítségével (az érintettekkel folytatott mélyinterjúk alkalmazásával) sokkal gyorsabban és pontosabban sikerült a problémák gyökereit megtalálni, mint a szokványos elemzési módszerekkel (jogi és pénzügyi audit).

A szakmai reggelin mutatta be a KPMG-BME Akadémia új, 4 napos felső vezetői képzési programját, mely korszerű ismeretszerzést, valamint a napi gyakorlatban alkalmazható új ötleteket és módszereket kínál résztvevőinek. A program, melynek különleges helyszíne a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor, hét félnapos interaktív képzési modult tartalmaz az alábbi témakörök áttekintésére:

  • Ha menekülsz a változástól, utolér a válság!
  • Vállalati stratégia - tervezhető-e a jövő?
  • Menedzselhetők-e a tudásszervezetek?
  • Finanszírozható-e a siker?
  • Kontrolling - Meglepően egyszerűen és hatékonyan
  • Vezetői kiválóság - akik magasabbra teszik a lécet
  • Hogyan döntünk, tudunk-e ésszerűen?
További információk itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.