2011. január 18., kedd

Hogyan dönt a döntéshozó? – Esemény ajánló

2010 őszén került sor a fenti című kutatásra, melyet hazai és expat vezetők körében végeztek. A vezetők döntéseit jelenleg legnagyobb mértékben az általuk irányított szervezet pénzügyi helyzete határozza meg, valamint jelentősen befolyásolja a bizonytalanság, a gazdasági instabilitás, valamint a szabályozórendszer változásai. A válaszadók több mint fele szerint valós veszély, hogy a politika az üzleti életet egyre inkább áthatja, de napi döntéseiben egyelőre mindez csak 6%-ukat befolyásolja.

Bár a felmérés résztvevői alapvetően optimisták, 50%-uk elképzelhetőnek tartja a W alakú recessziót, mint lehetőséget. Így számos menedzser tart attól is, hogy a jövőben szükség lesz még létszámleépítésekre. Úgy tűnik, hogy ezek a vezetők kilógnak a sorból: míg a társadalomban általános a rivalizálás és az egyetértés hiánya, a válaszadókat markáns együttműködési hajlam jellemzi. 85%-uk demokratikus vezetőnek vallja magát, és állításuk szerint döntéseikben nagyban támaszkodnak munkatársaikra és mások véleményére. (Engem meglepett volna, ha kevesebben adnak a „társadalmi elvárásoknak megfelelő" választ az ilyen kérdésre…)


A Döntéshozók Fóruma című, a Devise Hungary és az RSM DTM Hungary szervezésében 2011. január 25-én megrendezendő konferencián a felmérés további eredményeire is választ kaphatunk:

  • milyen információkra alapozva születnek a tulajdonosi, a felső- és középvezetői döntések,
  • honnan, miből tájékozódnak a döntéshozók,
  • másként dönt-e egy kkv, egy multi, vagy egy közszférában működő szervezet vezetője,
  • objektív adatok vagy az érzelem alapján döntünk,
  • mennyire jönnek be a vezetők döntései,
  • miben érzik magukat fejlesztendőnek.
Olyan szervezetek vezetőinek véleményét is megismerhetjük a témában, mint az Amerikai és a Brit Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség, vagy a Menedzserek Országos Szövetsége. Emellett gyakorló vállalatvezetők, a nyomtatott és az elektronikus sajtó képviselői, valamint ismert személyiségek osztják meg gondolataikat az érdeklődőkkel, például Oszkó Péter és Andy Vajna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.