2010. december 9., csütörtök

Könyvajánló: Vezetés egykor és most

Kedveljük a best-practice-eket. Ha valami máshol bevált, gyakran ötletet adhat számunkra, hogy kipróbáljuk, alkalmazzuk. Angol nyelvű vezetési szakkönyveket és folyóiratokat olvasunk, megismerjük az amerikai és nyugat-európai vállalatok gyakorlatát, hogy inspirációt nyerjünk a saját munkánkhoz. Alkalmanként kezünkbe akad néhány kiemelkedő vezető vagy gondolkodó írása a 20. század első feléből, és meglepetéssel tapasztaljuk, hogy tanácsaik, meglátásaik teljesen relevánsak manapság is.

Tomka Jánosnak és Bőgel Györgynek ennél is merészebb gondolata támadt. Mi lenne, ha aktuális vezetéselméleti és gyakorlati kérdéseket bibliai történetekkel illusztrálnának? Egy ilyen témájú előadássorozat folyományaként született meg a Vezetés egykor és most – A Biblia és a menedzsment című, pár napja bemutatott könyvük.


10 témakörhöz 10 történet és annak értelmezése tartozik. Én magam nem vagyok kellően tájékozott a Bibliával kapcsolatban, de azt rögtön gyanítottam, hogy nyugodtan visszamehetünk pár ezer évet a történelemben, minden bizonnyal az emberi és a vezetési alapproblémák és kezelésük meglehetősen hasonló lesz. Két fejezet elolvasása után erre megerősítést is kaptam: például Mózesnek is gondjai voltak a delegálással, vezető-kiválasztással és -fejlesztéssel, valamint az ügyek súlyának megfelelő szintre helyezett döntéshozatallal. Szerencsére volt egy rátermett coach-a Jetró személyében…

Különösen érdekes, hogyan kapcsolódnak napjaink és közelmúltunk vezetési guruinak (Mintzberg, Kotter, Schein, Goleman, Collins, Hamel, Drucker, Gardner, Hofstede, Trompenaars, Handy, stb.) gondolatai a „Bibliai esettanulmányokhoz”. Egy biztos, emlékezni jobban fogunk rájuk.

Számomra a legérdekesebb témáknak tűnnek a következők: vezetői szerepek és feladatok, változáskezelés, tehetségmenedzsment, szervezeti kultúra, érzelmi intelligencia és hálózatok/kapcsolatrendszerek (!). Ez utóbbira végképp nem számítottam, hogy Erdős, Rényi, Granovetter és Barabási nevével, a Facebook-kal és a Web 2.0-vel egyetemben legközelebb bibliai kontextusban fogok találkozni! Lehet, hogy előre is veszem, bár ez az utolsó fejezet.

2 megjegyzés:

  1. No igen, aki ilyen tekintetben is elkötelezett vagy látókörét szélesíteni kívánja annak ajánlható ez is: http://www.keve.org/

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, valóban! A könyv egyik szerzője, János több évig volt elnöke a szervezetnek.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.