2018. április 20., péntek

Mikor szükséges kemény visszajelzést adni?


Megfigyelésem szerint a kritikai visszajelzések tekintetében kétféle tipikus vezetői viselkedés dominál. A menedzserek egy része annak érzi szükségét, hogy minden probléma vagy hiba észrevétele esetén alaposan ledorongolja a munkatársait, míg a másik része hosszasan emészti magát, nem szól semmit, aztán amikor belepottyan az utolsó csepp a pohárba, túlreagálja a dolgot. Pont mint a nyuszika a medve és a porszívó/fűnyíró/létra esetében. Sajnos a többség nem él az azonnali, konstruktív és tárgyszerű visszajelzés eszközével. Pedig az esetek 99 százalékában semmi szükség keménykedésre, csak szólni kellene, ha valami nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, vagy ha a kolléga viselkedése hagyott maga után kívánnivalót. Sok minden lehet ugyanis a háttérben, ami nem igényel markáns helyretételt. Elképzelhető, hogy hiányzott a tudás, a tapasztalat, a pontos elvárás megfogalmazása, a közös értelmezés ellenőrzése vagy a részletekre vonatkozó visszakérdezés. Adódhattak méltányolandó körülmények és személyes történések is. A kapásból foganatosított fejleharapás tehát általában messze nem indokolt.


Néha azonban előfordul, hogy mégis erőteljesebb visszajelzésre van szükség. Az egyik ilyen szituáció, amikor a munkatársunk folyamatosan hárít, mindenért más valaki a hibás, ő semmiért nem felelős, és alapvetően hülye mindenki. Ilyenkor nincs más hátra, ki kell billentenünk a partnerünket rögzült hitéből. Ehhez pedig jellemzően buldózerrel kell megközelítenünk, nem lepkeszárnyakkal. A másik tipikus eset, ami péklapátért kiált, amikor az illető a sokszoros, konstruktív visszajelzés, az elvárások egyértelmű megfogalmazása, és a kívánatos viselkedéssel kapcsolatos közös megállapodások ellenére szarik az egészre.

Tapasztalataim azt erősítik meg, hogy ilyenkor hatásos és eredményes tud lenni az érintett személy érzelemdús, határozott elhelyezése. Nem jön be tízből tízszer, de gyakran igen. Ne feledjük azonban, hogy ha normálisan végezzük a vezetői munkánkat, egyértelműek a keretek, tiszták az elvárások és a célok, valamint folyamatos az utánkövetés, akkor igen ritkán kell ilyen eszközökhöz nyúlni.

6 megjegyzés:

  1. Nincs olyan, hogy "kritikai visszajelzés" vagy kritika, vagy visszajelzés van, és ezeknek megvannak a pontos, elkülönítésre szolgáló szempontjai.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsolt! Köszi hogy írtál? Hol vannak ezek ilyen pontosan és univerzálisan definiálva? :-) Ez kritika vagy visszajelzés akkor, amit írtál? :-)

    VálaszTörlés
  3. Mi van ha mellérendeltségi viszony van, a főnök fél, hogy a kibillentendő ember betart vagy felmond és emiatt nem használ az oldalágról suhintgatott péklapát?
    Azon túl, hogy ez elég egészségtelen.

    VálaszTörlés
  4. Használ(hat) a péklapát oldalról is, sőt, kívülről is (adott esetben külső szolgáltató részéről). Természetesen ez sem mindenható eszköz.

    VálaszTörlés
  5. Sztem a sokszoros lesz@rás után (értsd: amikor a munkatárs egész egyszerűen nem vesz tudomást a KÉRÉSről ötödik-hatodik alkalommal sem), elég hatásos tud lenni egy elegáns, békés hangvételű de határozott hangcételű ÍRÁSBELI figyelmeztetés a mulasztás jogi és gazdasági következményeinek rövid ismertetésével. Az esetleges feljebbvalóval másolatban, hozzátéve, hogy az egész rögzítve lesz a következő kooperációs jegyzőkönyvben (tantestületi értekezlet, igazgatótanácsi meetingen stb. jegyzőkönyvében) mellékletként feljegyzés formájában. Azonnal hat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez lehet, hogy azonnal hat, de nem elegáns vezetői eszközökhöz nyúl aki ilyet tesz, legalábbis szerintem :) Van persze, hogy a fenti "péklapát" módszer nem működik, de én is az erős kézhez nyúlnék először, csak akkor a fegyelmi, írásbeli, felettes, stb részhez amikor nem hat a másik.
      Nekem ez a szólok a szüleidnek szint, ha hasonlatban gondolkodok. Ez nem arra visz, hogy én vagyok a felettesed és önerőből hatok rád, sőt ez a konfrontálódás kikerülése.
      Van hasonló eset, sőt mind a két példához volt szerencsém és a kizökkentéshez néha, sokadikra persze, de kell a péklapát.
      Bár ez jellem és beállítottság kérdése, mindegyiknek megvan az árnyoldala.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.