2015. június 22., hétfő

Bárki lehet kreatív, te is

A Samsung mostanában azzal kísérletezik Argentínában, ahol kevés a többsávos út és az autós előzések miatti baleseti halálozási statisztikák nagyon szomorúak, hogy négy nagy lapos kültéri tévéből a kamionok hátsó falára egy biztonsági képernyőt szerelnek, amire a vontató elején elhelyezett vezeték nélküli kamera képét vetítik. Tehát az autósok gyakorlatilag átlátnak a teherautón és biztonságosabban dönthetnek az előzési lehetőség kihasználásáról.

Steve Jobs úgy fogalmazott, hogy “A kreativitás csupán a dolgok összekapcsolását jelenti. Ha megkérdezed a kreatív embereket, hogyan értek el valamit, kicsit bűnösnek fogják magukat érezni, mert valójában nem csináltak semmit. Csak megláttak valamit, ami egy idő után nyilvánvalóvá vált számukra.”


A nagy képernyős lapos tévé és az egyszerű kamera is egy régen, és már egész olcsón rendelkezésre álló technológia. Most jutott valakinek eszébe, hogy mindezeket egy kamionra szerelve csökkenthető lenne az előzéses balesetek száma egy olyan országban, ahol ez kifejezetten nagy probléma. Ehhez valószínűleg még mérnöknek se kellett lenni. Azt pedig szerintem relatíve könnyen ki lehet találni, hogy miként lehet mondjuk egy néhány évvel ezelőtti technológiával, alacsony költségek mellett sorozat-gyártható műszaki megvalósítást létrehozni.

Bármelyikünk képes lehet arra, hogy meglévő eszközöket, ötleteket, módszereket, technológiákat valamilyen új módon kapcsoljon össze egymással. Ehhez viszont épp arra van szükség, hogy a saját területünkön felépített és folyamatosan mélyülő szaktudásunk és tapasztalatunk mellett sok más dologgal is foglalkozzunk, ismerkedjünk. A kreatív inspirációt éppen abból nyerjük, ha a saját dolgainkat össze tudjuk kötni valami nagyon mással. Amikor először hallottam az ötletet, hogy a mobiltelefont kéne vezetők fejlesztésére és mentorálására használni, kettéállt a fülem. Ma pedig már azon tanakodom, hogy eddig miért nem jutott ez a szó szerint kézenfekvő lehetőség korábban az eszünkbe.

Íme a Samsungos kísérlet:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.