2015. január 29., csütörtök

A vezető, mint izélgetőember*

Az ügyek, a feladatok és a projektek — kevés üdítő kivételtől eltekintve — maguktól nem feltétlenül haladnak előre a szükséges ütemben, vagy akár el se indulnak. A vezető fontos feladata tehát, hogy a számos párhuzamosan futó ügyet előrerugdossa. A noszogatási beavatkozás széles skálán mozoghat. Az egyik végpontja, amikor a kollégák felkészültek és motiváltak, így elég egyszerűen csak meghallgatni, hogy hol tartanak és hogyan terveznek továbbmenni. A másik véglet, amikor a vezető akár személyesen is lapátot fog. Egy dolog biztos: rajta kell tartania a szemét az aktuális tevékenységeken, és beavatkozni, amikor szükségesnek látja.

Az izélgetés* nagyszerű eszköze, ha kérdéseket teszünk fel a feladatvégzés rendszeres nyomon követése során:
  • Hova szeretnél eljutni ebben az ügyben? Mi a konkrét célod? Miből fogod látni, hogy elérted? Hogyan tervezed mérni? Milyen határidőre vállalod?
  • Hol tartasz a feladattal/projekttel? Mit sikerült eddig teljesíteni? Mit jelent ez időarányosan?
  • Hol akadtál el? Mi akadályozza az előrelépést? Ki gátolja a haladást?
  • Hogyan tudod elhárítani az akadályokat? Milyen lépésekben tudsz továbbmenni? Milyen megoldási lehetőségek közül választhatsz? És még?
  • Melyik lehetőséget találod a legmegfelelőbbnek?
  • Milyen segítségre van szükséged? Ki tudna segíteni? Hol nézhetnél utána? Miben tudok én segíteni neked?
  • Mi lesz a következő lépés? Mit fogsz tenni most? Milyen határidőre vállalod?
  • Milyen időpontban tudunk visszatérni a témára?

Félreértés ne essék, az izélgetőember* nem liheg folyamatosan a kollégák nyakán, hagyja őket önállóan dolgozni. De ez nem jelenti azt, hogy megfelelő időközönként, például egy-két hetente ne beszélgetne el velük arról, hogy miként haladnak az ügyek. Az izélgetés módszerét egyébként nem csak a saját beosztottaknál, hanem a társosztályoknál, a saját feletteseinél, a projektek résztvevőinél, valamint a külsős partnereknél is alkalmaznia kell.


*A pontos szakkifejezés nem pont ez, de a Tudatos Vezetés blog kínosan ügyel arra, hogy finoman fogalmazzon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.