2014. február 10., hétfő

Tanulj igazi profiktól, ingyen!

A 20. század közepéig a minőségi oktatásban való részvétel kevesek kiváltsága volt. Amikor az én szüleim jártak egyetemre, 1960 környékén, akkor már a társadalom alsó néprétegeinek gyermekei is eljuthattak a felsőoktatásba. A következő 40 évben egyre többen élhettek a hazai lehetőségekkel, de még az 1990-es években is különleges dolog volt, ha valaki külföldön tanulhatott, a nemzetközi képzési gyakorlatból meríthetett. Akkortájt terjedtek el az egyéves külföldi ösztöndíjak, de hogy a diákok nagyobb létszámban az egész iskolát más országban végezhessék el, az már inkább a 21. század hozománya.

A korábbi évszázadok jellemző állítása, hogy "a tudás hatalom", amit lehetőleg meg kell magunknak tartani, esetleg jó magas áron értékesíteni a piacon. A szellemi tulajdont törvénnyel kell védeni, a visszaélések ellen perrel fellépni. Az ezredforduló környékén kezdtek egyes vállalatok jobban megnyílni, beengedni az ügyfeleket a termékfejlesztésbe, közös innovációs munkát végezni a versenytársakkal. Az internet fejlődése pedig azt eredményezte, hogy többé nem maga az ismeret vagy a tudás a hatalom, hanem annak a felhasználási képessége. Nem az ötlet a lényeg, hanem a megvalósítás. Aki jobban képes a mindenki számára elérhető tudásanyagból értéket létrehozni, az lesz eredményes.


Valószínűleg mindössze néhány száz honfitársunk járhatott képzésre olyan világhírű egyetemeken és kutatóközpontokban, mint a Stanford vagy a Massachusetts Institute of Technology (kb. Műegyetem). Az utóbbi években viszont számos kezdeményezés indult, ami különféle formákban ingyenes távoktatási részvételt tesz lehetővé kiváló intézményekben. Az MIT Open Courseware honlapja gyakorlatilag minden egyetemi kurzusuk tananyagát (2150 db) elérhetővé tette az interneten. A Coursera nem tananyagokat tesz közzé, hanem képzési programokat ajánl. 16 ország 85 jó nevű egyetemének (pl.: Columbia, Duke, Yale, stb.) több mint 400, 4-12 hetes távoktatási kurzusára lehet járni. Az Open Culture weboldalán keresztül ingyenes online képzések (825 db) top egyetemekről, oktatóvideók, tankönyvek, hangos- és e-könyvek érhetők el. A híres Institute of Design at Stanford egy rövid kurzust kínál azoknak a dizájn-gondolkodás iránt érdeklődőknek, akik nem fognak sose eljutni egy rendes képzésükre. Ha máshonnan nem is, Steve Jobs munkássága óta biztosan tudjuk, mennyire nem mindegy, hogy benne van-e a dizájn-gondolkodás a termékfejlesztésben.

Végül szeretnék megemlíteni két kezdeményezést, ami szerintem nagyszerű, és ugyanannyira szól gyerekeknek, mint felnőtteknek. A Khan Academy az általános iskolás matematika oktatás jópofa videókkal és e-learning eszközökkel történő megkönnyítésével indult, de mára több mint 4 ezer mikro-előadás és több mint 100 ezer feladat készült a természettudományok, a gazdaságtan, a művészettörténet és a számítástechnika tárgykörében. A másik a Duolingo (már magyarul is elérhető),  ami iPhone és Android alkalmazások segítségével tanít játékosan és ingyenesen idegennyelvet, ráadásul reklámok vagy bármi más becsapás nélkül. Az Apple egyébként "Az év alkalmazása", a Google pedig a "Google Play legeslegjobbja" címmel jutalmazta őket.

Van még bármi kifogásod, hogy miért ne tanulhatnál akár már ma valamit a legjobbaktól?

5 megjegyzés:

  1. Kedves Tamás,

    Ha szabad kicsit kötözködni: a tudás felhasználási képessége, mint meghatározó vállalati érték talán kevésbé az internethez kötődik, mint inkább a verseny fokozódásához, és a monopolista járadékok (meg egyéb versenyelőny-források) időtartamának radikális csökkenéséhez.

    Grant már a kezdetektől azt állította, hogy a tudás úgyis az embereknél van, amit hozzátesz ehhez a cég, az az, hogy kombinálja ezeket a tudásokat. Ilyen értelemben a piacon való értékesítése a tudásnak az nem egy megelőző állapot, hanem egy másik - párhuzamosan létező - felhasználási módja.

    Nekem egyébként a Harvard egyik online és ingyenes kurzusával van tapasztalatom, a CS50 az eddigi legjobb programozási tananyag, amivel találkoztam eddig.

    VálaszTörlés
  2. Ezekhez a lehetőségekhez hadd tegyem hozzá azt, hogy manapság elég sok önszerveződő meetup csoport van, ahol információhoz lehet jutni számtalan témában és lehetőség van kapcsolatotépítésre is. És ezek a meetupok általában elég naprakész és gyakorlatias bemutatók, beszélgetések szoktak lenni.

    Csak egy példa: a startapokkal foglalkozó meetup keddi ( feb 18 ) előadásának témái:

    Kell egy csapat (hogyan lesz szupercsapadot) - (csapat hatékonyság)

    • Hol keressünk csapattagokat?

    • Milyen embereket vegyünk fel?Hogy válasszuk ki a megfelelőt?

    • Hogy engedjük el a nem megfelelőt?

    • Mit tudunk 2014-ben a motivációról?

    • Mitől lesz kultúra a kultúra?

    • Adjunk 20% szabadon választott időt, ha a google is abbahagyta?

    • Egyensúlyok egy csapatban



    raki

    VálaszTörlés
  3. A fentebb említett http://www.meetup.com/startupbudapest/events/154756232/ címen található meetupon ez a prezentáció volt: http://www.slideshare.net/emichsz/20140217-csapat-smart-uppers

    És hát mit látok? Az utolsó slide-on ott van a tudástárban a vezetés a nyúlon túl c. könyv is :-)


    raki

    VálaszTörlés
  4. Köszi :-) Emich Szabolccsal kölcsönösen hatást gyakorlunk egymás szakmai elképzeléseire.

    VálaszTörlés
  5. Még egy dolog, ami ide kapcsolódhat: http://index.hu/tech/2014/02/19/tiz_egyetem_maradhat_az_egesz_vilagon/

    "Újra egyetemre járok, és ilyesmi vagy tizenöt éve nem fordult elő velem. Olyan meg pláne, hogy két egyetemre járjak egyszerre, az egyik Kaliforniában van, a másik Tennessee-ben. Az előadásokat online követem, a teszteket online írom, a végén a papírt arról, hogy elvégeztem, online kapom meg. A varázsszó: MOOC, azaz Massive Open Online Courses, ingyenes és nyílt online kurzusok a világ legjobb egyetemeitől"

    raki

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.