2013. június 3., hétfő

8 dolog, amit ne csinálj minden nap

Mindenféle listákat olvashatunk, hogy a személyes hatékonyság fokozása érdekében milyen szokásokat érdemes felvenni. Jeff Haden az Inc.com-on összeszedett nyolc olyan dolgot, amit inkább elhagyni érdemes. Persze lehetne másik húszat felsorolni, de nekem tetszett ez a kis gyűjtemény is:

1. Ne nézegesd a telefonodat, amikor épp mással beszélsz!

2. Ne foglalkozz mással a megbeszéléseken! 

3. Ne azokra az emberekre figyelj, akik nincsenek hatással az életedre! Van elég családtagod, munkatársad, barátod, ismerősöd, akire az időd és a figyelmed fordíthatod.

4. Ne használj értesítőket arról, hogy e-mail-ed, vagy akármid érkezett! Bármi fontos tevékenységet végzel, megzavar benne, kibillent a koncentrációból.


5. Ne engedd, hogy a múlt határozza meg a jövőd. A hibákból tanulj, de aztán el kell engedni őket.

6. Ne várj addig, amíg biztos leszel a sikerben! Csapj bele, próbálkozz, aki mer, az nyer.

7. Ne beszélj másokról a hátuk mögött! Pletykálás helyett inkább töltsd az idődet építő beszélgetésekkel.

8. Ne mondj igent, amikor nemet kellene mondani! Az emberek túl fogják tudni magukat tenni rajta. Ne feledd: amikor igent mondasz, valami másra mondasz nemet.

Van ebből pár, ami nekem is vesszőparipám. Például az, hogy egy megbeszélést teljesen értelmetlenné tud tenni, ha egyesek a számítógépüket vagy a telefonjukat nyomogatják közben. Garantáltan nem tudnak kétfelé figyelni, csak váltogatni a tevékenységek között, ahogy erről már korábban értekeztem. Aztán csodálkozunk, hogy később néhányan egyáltalán nem emlékeznek az értekezleten elhangzottakra, vagy az ott hozott döntésekre.

Ugyancsak a hatékonyság alapvető összetevője szellemi alkotótevékenységeknél, hogy ne terelje el semmi a figyelmünket. Legjobb, ha ilyenkor kizárjuk a külvilágot. Sokkal gyorsabban és eredményesebben fogunk dolgozni.

Arról is írtam már, hogy érdemes olyan ügyekre fókuszálni, amire van ráhatásunk, ahelyett, hogy olyanokon bosszankodnánk, amivel kapcsolatban tehetetlenek vagyunk. Amúgy is kevés időnket és véges energiáinkat bőven le lehet foglalni a nekünk fontos emberekre.

Végül sokkal elterjedtebb a mindennapokban a lehetőségeken elmélkedés és a panaszkodás, mint a cselekvés megtervezése, a próbálkozás és a kísérletezés. Az alkotómunka pedig erről szól. Bele kell vágni, aztán a tapasztalatok alapján korrigálni az irányt.

Te hogy állsz ezekkel? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.