2013. március 14., csütörtök

Szervezeti tudásmegosztás Magyarországon - Kérjük, segítse kutatásunkat!

Napjaink vállalatainak jelentős része tudásszervezetnek nevezhető. Termékeik és szolgáltatásaik kibogozhatatlanul összekapcsolódnak az alkalmazottaik fejében lévő tudással. A szervezeteken belül felhalmozódott tudás fennmaradásához és bővüléséhez elengedhetetlen az új ismeretek létrehozása és a munkatársak motiválása a tudás megosztására.

Az utóbbi években tovább bővült azoknak a szervezeteknek az aránya, amelyek alapvetően a munkatársak tudásából élnek. A világ keresztülment egy jelentős gazdasági lejtmeneten, amiből nehezebbnek tűnik a kilábalás, mint azt először gondolták. A közösségi technológiák robbanásszerűen elterjedtek és erőteljesen befolyásolják mindennapjaink kommunikációs gyakorlatát. A munkával kapcsolatos, többek között fejlődési, tudásszerzési elvárásait határozottnak tűnően megfogalmazó Y generáció megjelent a munkavállalók körében. Vajon a hazai vállalatok hogyan reagáltak ezekre a körülményekre a szervezet egyik legfontosabb értékének menedzselése érdekében? Hogyan alakult a helyzet a szervezeti tudás megosztása terén?

A KPMG Akadémia és a Pannon Egyetem Szervezési és Vezetési Tanszéke együttműködésével megvalósuló kutatásunk középpontjában a vállalatok által működtetett tudásmenedzsment gyakorlatok állnak, legyenek azok a korábban alkalmazott technológiákhoz, vagy az új média nyújtotta lehetőségekhez köthetők, valamint a közösségépítéshez, és azon belül szakmai közösségek létrehozásához és gondozásához kapcsolódóak. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy melyeket alkalmazzák egyáltalán a szervezetek, és melyeket használják is a dolgozók a mindennapi munkában, információkhoz jutásban, tudásmegosztásban.

Megvizsgáljuk, vajon befolyásolja-e a szervezetek tudásmegosztási gyakorlatát az adott vállalat mérete, hazai vagy külföldi tulajdonlása. Összefügg-e a tudásmegosztás a menedzserek által alkalmazott vezetési gyakorlatokkal? Miképpen látják saját szemszögükből a tudásmegosztás helyzetét a beosztott szellemi dolgozók, a középvezetők és a top menedzsment?

Az adatfelvételt 2013. március-áprilisában végezzük, online kérdőívvel. Az eredményeket terveink szerint 2013. októberében a KPMG Akadémia évnyitó Menedzsment Fórumán prezentáljuk az érdeklődőknek. A kutatásról összefoglaló beszámolót is készítünk, melyet minden kitöltőnek elküldünk, ha megadja e-mail címét (nem kötelező).

A kutatást végző kollégáimmal, Dr. Obermayer-Kovács Nóra egyetemi adjunktussal és Dr. Tomka János főiskolai tanárral tisztelettel kérjük a blog olvasóit, hogy szánjanak 10 percet az alábbi linken elérhető anoním kérdőív kitöltésére, akár vezetőként, akár beosztott szellemi dolgozóként tevékenykednek.


Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.