2019. március 14., csütörtök

Csökkenőben a fizetésekkel kapcsolatos szemérmeskedés?

A kilencvenes évek második felében klasszikus fejvadászatban (felső vezetők direkt megkeresése) dolgoztam, ahol az volt a gyakorlat, hogy az ajánlott jövedelmi csomagról csak a sikeres jelölttel tárgyaltunk. Az interjúk során megkérdeztük a jelölteket a jelenlegi fizetési csomagjuk elemeiről, és ehhez képest kellett egy vonzóbbat felajánlani a megbízónak. De a hirdetésekkel operáló szelekciós cégek is jellemzően csak afféle bullshiteket alkalmaztak a kommunikációjukban, hogy “versenyképes fizetés” várja a pályázókat. Amikor a cégünk londoni irodájában jártam annak idején, meglepően tapasztaltam, hogy a meghirdetett állásoknál mindig ott szerepelt a csomag mérete, és a felső vezetőket megkörnyékező researcher is már az első telefonbeszélgetésben nyíltan és kölcsönösen társalgott a jövedelem kérdéséről. A piac elég pontosan beárazta az embereket, és akinek klasszisokkal alacsonyabb volt a jelenlegi csomagja, az többnyire távol is volt az elvárt tapasztalati szinttől. Ez nálunk elképzelhetetlen volt akkortájt. Emlékeim szerint egyes vállalatok ki is használták a jövedelmekkel kapcsolatos általános transzparencia hiányát.


Bár egy évtizede már egyáltalán nincs rálátásom a karrier témákra, nem tudtam nem észrevenni, hogy az utóbbi néhány év keresleti munkaerőpiacán elkezdtek nyíltabban kommunikálni a reálisan megkereshető jövedelemről a cégek, bár leginkább a fizikai dolgozók körében. Élelmiszerdiszkont bejárati ajtaján, óriásplakáton, és internetes hirdetésben is főszerepet kap a konkrét fizetés, vagy a különféle pótlékokkal átlagosan megszerezhető jövedelem. Egyik ügyfelemnél épp most jelentettek be két lépcsőben egy közel 40 százalékos béremelést a termelési dolgozóknál, és természetesen ezt a tényt kommunikálják is kifelé.

Felettébb kíváncsi vagyok arra, hogy a szellemi dolgozók vagy akár a vezetők körében érezhetők-e változások a jövedelmekkel kapcsolatos átláthatóságban. Azt tudom, és írtam is erről a Vezetői séta a sztratoszférában című e-könyvemben, hogy egyes menedzsment innovátor cégeknél a jövedelmek publikusak, sőt, olyanok is léteznek, ahol kollégákból álló bizottságok és nem a felső vezetés határozza meg a fizetéseket és az emeléseket. Azt viszont nem tudom, hogy egy általános trendről beszélhetünk, vagy inkább arról van szó, hogy a jó munkaerőért folytatott ádáz versenyben húzzák elő most ezt a kártyát a vállalatok. Tartok tőle, hogy az utóbbi, de hátha nem. Ha vannak konkrét tapasztalatok erről, érdeklődéssel olvasnám.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.