2017. január 30., hétfő

A szupercsapatok beépített aknamezője

A leghatékonyabb és legeredményesebb csapatok egyik fontos jellemzője, hogy sokféle különböző ember sertepertél benne. Így tudnak leginkább alkalmazkodni a folyamatosan változó, kiszámíthatatlan környezethez, és ettől lesznek sokkal többre képesek együtt, mint lennének külön-külön. Nem nehéz ezt belátni egy zenekarban vagy egy sportcsapatban. Ha nincs pár benga favágó védő, ha nem szaladgálnak a széleken a vékonydongájú kis expresszvonatok, akik középre ívelik a labdákat, ha nem szerepel a csapatban egy okos irányító, aki pontosan oda tudja küldeni a focit, ahová egy társa pár másodperc múlva érkezni fog, és ha nem pofátlankodik egy opportunista középcsatár a tizenhatoson belül, akkor abból nem nagyon lesz bajnoki cím. Nem véletlen, hogy a védőket nem a cselezési gyengeségeik terén igyekeznek fejleszteni a támadások érdekében, hanem a nagy testük és erejük miatt leginkább a fejelési képességük pallérozásával tehetnek többet hozzá a csapat eredményéhez.


De nem csak az adottságok és az erősségek diverzitása fontos a csapatokban, hanem egy sor egyéb tényező tekintetében se árt a sokféleség. Egyszer arra van szükség, hogy legyen, aki keményen védi a csapat érdekeit, máskor inkább kooperatív attitűdű kollégák a hasznosak. Van, hogy a harcos lendület, van, hogy a megfontoltság vezet eredményre. Egyes emberek abban jók, hogy tartják a fókuszt a feladatokon és a célok teljesítésén, míg mások a lelket tartják ügyesebben a csapattársaikban. A munkahelyi szituációk igen eltérőek abban a tekintetben, hogy épp stratégákra, ötletemberekre, operatív tervezőkre, fegyelmezett végrehajtókra, vagy higgadt problémamegoldókra van hozzájuk a legnagyobb szükség. Ez a temérdek adottság, készség vagy alapbeállítódás biztos nem lesz benne egy emberben. Még akkor se, ha rajta van a menedzser kifejezés a névjegykártyáján.  Sokkal jobban jár a vezető, ha nem képzeli magát mindentudónak, és például egy koncepció kidolgozását inkább rábízza az okos és kekeckedő kollégájára, az ügyféllel felmerült nézeteltérés elsimítását pedig az elbűvölő és kiváló kapcsolatteremtő munkatársnőjére.

A beépített aknamező abban rejlik, hogy igen nehéz elviselnünk azokat az embereket, akik nagyon mások, mint mi. A fegyelmezett rendszerető és a trehány ötletember legalább annyira idegesíti egymást, mint a lassú és megbízható végrehajtó és a lendületes, erőszakos hajcsár.

Azok a csapatok képesek ezen a problémán hosszú távon is túltenni magukat, ahol a tagok jól megismerik egymás élettörténetét, rendszeresen megemlékeznek a munkatársaik erősségeiről, azokat tudatosan kihasználva osztják szét a munkát, és tudnak együtt, jóízűen nevetni az adottságaik árnyoldalán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.