2015. szeptember 21., hétfő

Vállalkoznék, csak pénz kéne meg egy jó ötlet

Itt egy nagyszerű vállalkozási ötlet
Na, az efféle mondatoktól megyek én a falnak. Biztos jel arra, hogy az illető teljességgel alkalmatlan a vállalkozásra. A vállalkozó legelső és legfontosabb jellemzője, hogy van egy ötlete, célja, amit meg szeretne valósítani. A sikeres vállalkozó pedig elő tudja teremteni hozzá a feltételeket is. Ha valaki még az induláshoz szükséges kezdőtőkét se bírja összespórolni, akkor igen kicsi a valószínűsége, hogy eredményes üzletet tud felépíteni. Itt persze egy átlagos kisvállalkozásról beszélek, nem erőművek vagy bevásárlóközpontok létesítéséről, amihez értelemszerűen szükséges külső tőkét bevonni.


Ha sorra veszem azokat az ismerőseimet, akik vállalkozóként tevékenykednek, akár kicsiben teszik azt, akár jelentősebb létszámú céget irányítanak, kétféle úton alapították és szilárdították meg a vállalkozásukat. Az egyik csoportba tartoznak azok, akik éveken keresztül dolgoztak alkalmazottként, ahol alaposan beletanultak a szakmájukba, és mindeközben félretették az induláshoz szükséges anyagi erőforrásokat. A másik csoportban olyanok vannak, akik sosem voltak alkalmazottak. Ők viszont az első években személyesen lapátoltak a cégükben napi 12-16 órát: a tevékenységtől függően beszereztek/szakácskodtak, programoztak/teszteltek, értékesítettek, szolgáltattak, stb. Sokszor emellett a fél családot is bevonták a tevékenységbe. Mindeközben minimális pénzt vettek ki a cégből a megélhetésre, inkább visszaforgatták a nyereséget a növekedésbe. Ez persze nem volt feltűnő a külső szemlélő számára, csak az előnyöket kezdik észrevenni, amikor már a stabil üzletmenet kialakulása után a vállalkozó szabadon mozog nap közben, és az eredmények külsőségekben is meglátszanak.

Ahhoz nem kell sok ész, hogy valaki a más által megtermelt pénzt kölcsönvegye/megkapja és elköltse. A vállalkozás szerintem pont arról szól, hogy az ember képes legyen egy elképzelést kifundálni, vagy akár lemásolni, és azt kitartóan, a nehézségek, a problémák és a huhogás ellenére megvalósítani, az üzemmenetet éveken át fenntartani, szükség esetén pedig megújulni. Erre pedig nagy eséllyel alkalmatlan, aki a két alapvető hozzávaló bármelyikét nem tudja előteremteni saját erőből.


(Van egyébként egy harmadik út is, ez persze már nem az én korosztályom, hanem a fiatalabbak, amikor az illető egy vállalkozó családba született bele, gyerekkorától bevonódott a cég tevékenységébe, tudatosan készül a későbbi részvételre, így tovább tudja vinni a családi vállalkozást. A látszat ellenére nekik sincs ám könnyű dolguk!)

3 megjegyzés:

  1. Igen.. ezzel a jelenséggel nap mint nap találkozik az ember.. Sajnos a jelenlegi gazdasági környezet, a magas adók ( melyeket ráadásul egyidőben kell befizetni, hogy azzal is nehezebb legyen..) nem igazán kedveznek a "vállalkozói szellemnek". Hallhattunk erről statisztikákat, hogy a fiatalok 40%-a akar vállalkozni, de aztán csak töredékük ér oda valóban..
    Szingapurban az első 3 évben nulla azaz 0 adót kell fizetni, sőt az állam még támogatja is a kezdő vállalkozókat. Csoda, hogy robbanásszerű a fejlődés? Remélem egyszer ezt MI is elérjük, vagy megközelítjük, akkor szerintem a "Magyar AGY" csodákra lenne képes és akkor retteghetne a világ a Magyar vállakozók teljesítményétől... Ha már a Nyilainktól nem..

    VálaszTörlés
  2. Ezzel álláskeresőknél is gyakran találkozok. Nem tudom, mit szeretnék, de valami mást. Ezt meg azt nem akarom, de hogy mit, arról fogalmam sincs. És vállalkozni szeretnék, mert elegem van abból, hogy alkalmazott vagyok. De sem egy ötlet, sem egy névjegy, sem akár egy Linkedin profil.

    VálaszTörlés
  3. Álláskeresőknél ez így hangzik: sokat akarok keresni, lehetőleg minimális munkával és felelősséggel. ;)
    Egyébként nagyon jó a cikk, tényleg összefoglalja a vállalkozás indítását, és a cím ellenére úgy látom, inkább segíteni akar a kezdő vállalkozóknak, és jó tanácsot ad, mint lehúzza azt, aki tényleg úgy áll hozzá, ahogy a címben is van.
    Az utolsó bekezdés nagyon igaz! Létezik egy magyarországi egyesület, az FBN-H, ami a Felelős Magyar Családi Vállalkozások Egyesülete, az egyesület alapvető célja, hogy segítse a családi cégeknél az utódlás folyamatát. Több nagyon jó cikk van fent az egyesület honlapján, hogy milyen arányban éli túl egy cég a tulajdonosváltást.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.