2015. augusztus 31., hétfő

Négy egyszerű tanács a nemszeretem munkák kipucolásához

Mindannyiunk életében előfordulnak olyan feladatok, amit a hátunk közepére kívánunk. Nekem például ilyen a kertészkedés, vagy bármi más szerelés és barkácsolás. Másnak lehet, hogy a munkafeladatai között találhatók ilyenek. Persze akármilyen tevékenységre fel lehet bérelni valakit, hogy elvégezze helyettünk, de egyrészt az anyagi erőforrásaink se korlátlanok, másrészt én speciel azt a példát se szeretném mutatni a gyermekeimnek/kollégáimnak, hogy egy szöget is minden esetben mással kell beveretni. Ha tehát eldöntötted, hogy magad fogod elvégezni a "nemszeretem" feladatot, íme néhány gyakorlati tanács, hogy mielőbb kisöpörd az útból:


1. Állj neki azonnal!

Mivel utáljuk, halogatjuk. Ezáltal két dolog is nyomaszt bennünket egyszerre: maga a feladat, és az, hogy még mindig nem végeztük el. Ha veszünk egy nagy levegőt és nyomban nekiállunk, rövidesen abba a fázisba kerülünk, ahol már kifejezetten motivál bennünket, hogy a végére érjünk, és ne hagyjuk félbe a dolgot.

2. Darabold fel a feladatot elviselhető falatokra!

Gyakran az a legnyomasztóbb a számunkra nemkívánatos munkákban, hogy se vége, se hossza. Egy álló napig végzendő feladat egy hét alatt is megoldható, napi egy-egy órát rászánva. Ha pedig egyik nap véletlenül belelendül az ember, előredolgozhat, így végül hamarabb végez vele.

3. Vonj be segítséget!

A segítségkérésnek az a könnyen belátható előnye, hogy akár csak egy vagy két ember bevonásával felezhető vagy harmadolható az utálatos tevékenységre fordított idő. Az is sokszor előfordul, hogy a kollégáink, családtagjaink vagy barátaink messze nem tartják olyan szörnyűnek az adott feladatot, mint mi magunk. Közben elbeszélgetünk egy kicsit, így észrevétlenül elrepül az idő. Az is lehet, hogy a feladatvégzés módjára kapunk mástól hatékonyabb javaslatot.

4. Köteleződj el!

Ígérd meg valakinek, hogy adott időn belül elvégzed a feladatot. Az elköteleződés módja lehet az is, hogy világgá kürtölöd a Facebook-on. Ennek egyszerűen az a jelentősége, hogy a vonatkozó kutatások szerint nagyobb valószínűséggel teljesülnek azok a célok, amiket más emberek felé vállaltunk.


Amikor pedig befejezted, legeltesd a szemed egy kicsit az elvégzett munka gyümölcsén, majd dőlj hátra elégedetten és megnyugvással, hogy ismét sikerült legyőznöd a kis morcos manót, ami a válladon ücsörög, és folyamatosan azt duruzsolja a füledbe, hogy milyen borzasztó munkát mért rád a sors, és mennyire nincs kedved megcsinálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.