2014. december 8., hétfő

Egy valóban hiteles személy 10 tanácsa induló vállalkozóknak

Lassan itt az év vége, kezdődik egy következő. Sokan álmodoznak arról, hogy belecsapjanak egy vállalkozás indításába. Az ünnepek alatti szabadság, a néhány csendesebb nap kiválóan alkalmas arra, hogy átgondolják, eljött-e a megvalósítás ideje. Az alábbi, komoly tapasztalatokból leszűrt gondolatok biztosan segítségül szolgálnak. Először lássuk, kitől jönnek a tanácsok!


Robert Herjavec nyolcévesen került Kanadába, amikor a szülei Jugoszláviából emigráltak, egy szál bőrönddel a kezükben. Később a Torontói Egyetemen diplomázott angol irodalomból és politikatudományból, csak hogy még egy bizonyítékot szolgáltasson a világnak arról, hogy egyáltalán nem jelzi előre a vállalkozói sikert és annak szakterületét egy huszonévesen szerzett iskolai végzettség. Közben a megélhetés érdekében többféle minimálbéres állást vállalt. Pályafutásának elején a filmiparba keveredett, később pedig a szarajevói téli olimpia tévéközvetítésének legfiatalabb field producere lett. A filmes melók közötti időszakokban állás után nézett. Szobatársa hívta fel a figyelmét egy informatikai start-up cégre, ahol megfelelő képzettség hiányában is rá bírta beszélni a tulajdonosokat, hogy vegyék fel. Azt az adukártyát vette elő, hogy fél évig ingyen dolgozik, hogy bizonyítsa alkalmasságát. Esténként pincérkedésből teremtette elő a létfenntartásra valót. Telt-múlt az idő, végül a vállalkozás ügyvezetői feladatait bízták rá. 1990-ben megalakította saját, internetes biztonsággal foglalkozó cégét a háza alagsorában, amit 10 évvel később az AT&T vásárolt fel. Ezután három évig otthon marad édesapaként három gyermeke mellett. 2003-ban alapította meg a The Herjavec Group nevű biztonságtechnikai vállalatot, melynek ma is a vezérigazgatója. Kanada leggyorsabban fejlődő technológiai cégeinek egyike, alkalmazottainak száma 3-ról 160-ra növekedett, öt céget felvásárolt, és egy rakás komoly díjat bezsebelt. Herjavec mellesleg főszereplője egy Shark Tank és egy Dragons' Den című tévéshow-nak – mindkettő elismert és magas nézettségű, üzlethez kapcsolódó reality műsor. Autóversenyzőként is eredményes volt az utóbbi néhány évben.

Talán nem csak én vélem úgy, hogy hitelesnek tekinthető, amikor vállalkozóknak ad néhány tanácsot a LinkedIn-en megjelent cikkében.

1. Higgy saját magadban és a vállalkozásodban! Rengetegen fogják mondani az ötletedre, hogy sose fog működni. Okoskodni könnyű. Herjavec gyakran elmondja a sztorit a régi hadvezérről, aki az idegen partok előtt felgyújtotta a hajóját, hogy esély se legyen a megfutamodásra.

2. Tesztelj, mielőtt beleugrasz! Ne a barátaidat és a családtagjaidat kérdezd, mert ők elfogultak! A potenciális ügyfeleken kell tesztelni.

3. Mindenki "hazudik". Egyesek szándékosan meg akarnak vezetni, míg mások azt felelik a kérdéseidre, amit szerintük hallani akarsz. Pontosíttass, ellenőrizz, tesztelj minden információt, amit kapsz!

4. Nehéz menet lesz. Nehezebb, mint gondolnád, ezért vigyél magaddal iránytűt! Jobb, ha az iránytű segít kijutni az erdő sűrűjéből, mintha kénytelen lennél megenni a barátaidat. (Ezt nem pontosan értem, de talán az a lényege, hogy sokkal keményebb munka a vállalkozás, mint amit az emberek előzetesen gondolnak.)

5. Ha nem érnek utól, nem tudnak megelőzni. Az elefánt nem tudja elkapni futtában az egeret, de ha az egérke megáll, agyontapossa. Gyorsnak és agilisnek kell lenned. Tanulj az ügyfelektől, és készülj rá, hogy jönni fog a konkurencia, ezért a kezdeti rugalmasságot és tempót később is fenn kell tartani!

6. Maratonra készülj! Itt úgy érzi a szerző, hogy ellentmondásba kerül saját magával, de mégis abban hisz, hogy az alapos, körültekintő indulás után szorgalmas aprómunkára van szükség.

7. Vadászni kell a mindennapi betevőt. Bármennyire jóllakott és kövér vagy, sose hagyd abba a lehetőségek felhajtását! A növekedés és a siker alapja az új ügyfél.

8. Nincs olyan, hogy munka-magánélet egyensúlya. Ne ringasd magad abban a fals illúzióban, hogy vállalkozást indítasz, és az életet többi része érintetlenül marad! A vállalkozás szerinte olyan, mint egy éhező kiskutya: amikor ennie kell, akkor tök mindegy, milyen más személyes dolgod lenne.

9. Nehéz kitartóan elköteleződni a vállalkozás mellett. Ezért sikerül keveseknek. Legyél őszinte magadhoz: milyen árat vagy hajlandó fizetni a vállalkozás sikere érdekében? Feláldoznád a családodra, a barátokra és a kedvtelésekre szánt idődet? Herjavec nem arra bíztat, hogy áldozd fel, de érdemes belegondolni, hogy szükség esetén kész vagy-e rá.

10. Az egész hozzáállás kérdése. Dolgozz keményen, érezd jól magad közben, legyél kedves másokkal, játssz fair módon, és álmodj nagyot! Ha belevágsz, játssz a győzelemre!


Na, elvettük vagy meghoztuk a kedved?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.