2012. április 16., hétfő

A sikerhez kevés a sült galambot várni


Sült galamb
Dunder Krisztián múlt év végén jelentette meg Digitális sikertörténetek c. könyvét, mely kilenc elismert hazai internetes vállalkozás történetéről szól. Bár jelentős különbségek vannak a cégek között, többségük milliárdos éves árbevétellel büszkélkedhet, néhányukat pedig komoly összegért sikerült szakmai vagy pénzügyi befektetőknek értékesíteni. Olyanok is vannak közöttük, amelyek a világpiacon is megállták a helyüket. Az interjúk egy részében a nyereségesség is szóba került, és ahol erről szó volt, igen eredményes működésről adtak számot a válaszadó alapítók, tulajdonosok vagy vezetők.


Próbáltam néhány olyan jellemzőt megragadni, ami az esettanulmányok többségében megjelent. Szembetűnő, hogy ezek az internetes vállalkozások tipikusan 3-5 évig más munkákból finanszírozták tevékenységüket, miközben erősen hittek saját ötletükben. Csak ezután billentek át nyereséges működésbe, és onnantól tudtak az alapítók ebből megélni. Más esetekben az eladás hozta meg utólag a több éves munkabefektetés gyümölcsét. Jellemző volt továbbá, hogy a szolgáltatásokat eleinte ingyen adták, és csak azután kezdtek el pénzt kérni, amikor a felhasználók már látták a szolgáltatás tényleges értékét. Többen megemlítették, hogy a szakmai színvonalat tartották elsődlegesnek, sokszor a rövid távú üzleti érdekekkel szemben. Ugyancsak közös tulajdonság, hogy a kezdetektől a mai napig nem csökkentették a fejlesztések intenzitását, mert csak így tudnak a változó környezetben sikeresek maradni.

Gyakran előjött, hogy a társak vagy a vezetők sokat vitáznak, engedik az eltérő nézőpontokat megfogalmazni, de megtanulták kezelni ezeket a vitákat, nem maradnak bennük tüskék. Érdekes továbbá, hogy 30-50 fős létszám fölött kerültek csak elő az interjúbeszélgetésekben a munkatársi csapattal és a vezetéssel kapcsolatos kérdések, az alatt többnyire az üzleti aspektusok voltak a történetek középpontjában. Vezetőfejlesztésről, ha jól emlékszem, csak két vállalatnál meséltek.

Öröm látni, hogy hazánkban is lehet ötletességgel, innovációval, hittel és kitartással, közpénzek lenyúlása nélkül, komoly, akár nemzetközi üzleti sikereket elérni. Jó lenne más iparágak sikertörténeteit is olvasni, biztos vagyok benne, hogy lehetne több ilyen csokrot összegyűjteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.