2010. április 13., kedd

A csapatok működési rendellenességei


Patrick Lencioni Kell egy csapat (The Five Disfunctions of a Team) című tanmeséjében a csapatok öt működési rendellenességével foglalkozik, mint a könyv angol címéből kitűnik.

Az első ilyen, ha a csapat tagjai nem bíznak meg egymásban. A helyzet javítható, ha a tagoknak lehetőségük nyílik megismerni a többiek személyes hátterét és ezután hajlandóak beszélgetni magánjellegű témákról is. Felvállalják gyengeségeiket és hibáikat kollégáik előtt. Ha ártanak a másiknak vagy a csapatnak, készek a gyors és őszinte bocsánatkérésre.

A második, ha a tagok félnek a konfliktusoktól. Egy jól működő csapatban a csapattagok mernek visszafogottság nélkül vitába szállni egymással. A megbeszélések nem unalmasak, hiszen valódi véleménycsere folyik: a legnehezebb problémákat igyekeznek közösen megoldani.

A következő a közös célhoz való elköteleződés hiánya. A megfelelően funkcionáló csapat tagjai tisztában vannak azzal, hogy a többiek min munkálkodnak, és hogyan járulnak hozzá a közös célhoz. A megbeszélések nem zárulnak le addig, amíg konkrét célkitűzések és akciótervek nem születnek. Ha az elején nem is volt egyetértés, mindenki biztos lehet benne, hogy a végső döntés mellett a tagok egytől egyig elköteleződtek.

A negyedik rendellenesség a számonkérés elkerülése. Az a kívánatos, hogy a tagok nyíltan számon kérjék egymáson a vállalások határidőre történő teljesülését, és bátran tegyék szóvá azokat a viselkedésformákat, melyek nem a célok felé tolják a csapat szekerét. Úgy segítenek, hogy készek meghallgatni társaik megoldási javaslatait és őszintén elmondják a véleményüket.

Végül a közös eredmények elhanyagolását említi. A jó csapatok együtt sírnak és együtt nevetnek: a munkamorált jelentősen befolyásolja, hogy sikerült-e a közös célokat elérni. Ezen közös célok elérése érdekében a tagok hajlandók a saját területükön belül áldozatokat hozni (költségvetés, erőforrások, létszám, stb.). Egy jól működő csapatban az emberek nem a saját egyéni teljesítményük elismerését igénylik, viszont nem mulasztják el a pozitív visszajelzést, ha társuk hozzájárul a közös cél eléréséhez.

Természetesen a fenti lényegi információk befogadása sokkal szórakoztatóbb egy tanmese segítségével, mint így.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.