Tudatos Vezetés képzés

Cél

Az elsősorban középvezetőknek szóló Tudatos Vezetés képzési programoknak két célja van:
  1. A vezetéssel kapcsolatos legfontosabb ismeretek megszerzése
  2. Az ismeretek beépítése a napi vezetői munkába

Módszer

Ennek érdekében egynapos tréningekből álló képzéssorozatot tartunk, jellemzően 5 modullal, egy vagy két félévre elosztva. A modulok havi rendszerességgel követik egymást. A tréningek között időben kb. félúton rövid (1 órás) fókuszált egyéni vagy páros coaching ülés segít a résztvevőknek abban, hogy a tanultakat a gyakorlatba be is építsék. A coaching ülésekre tömbösítve kerül sor, a megbízó cég helyszínén.

A tréningek kiscsoportosak, legfeljebb 12 fővel dolgozunk együtt. A résztvevők tanulási szándéka alapvető fontosságú, ezért a programnak önkéntesnek kell lennie.


Modulok

A program moduljai a követezők:
  • Teljesítménymenedzsment és támogató kommunikáció
  • Motiváció a munkahelyen
  • Coaching szemléletű vezetés
  • Asszertivitás és konfliktuskezelés
  • Időgazdálkodás és delegálás

A Tudatos Vezetés képzés története

Két évtizede dolgozom vezetőkkel, többféle szerepben: tanácsadóként, coachként és trénerként. 2007-ben ismerkedtem meg egy amerikai cég vezetőképző programjával, amikor képviselőt kerestek Magyarországra. A program lényege az volt, hogy havi rendszerességgel két-két vezetéssel kapcsolatos témát vettek át a résztvevők. Minden témát egy guru által készített videó vezetett be, majd egy nagy létszámú, kétórás workshopon, munkafüzet segítségével dolgozták fel az anyagot. Kiváló ötletnek tartottam, hogy moduláris rendszerben, egyszerre rövid ismeretszerzési egységekkel, képzési folyamatban gondolkodva képzelték el a fejlesztést. Néhány videóba betekintve viszont azt is megállapítottam, hogy ettől sokkal ütősebb tartalmakat is lehetne összeállítani, videó nélkül, ráadásul olyat, ami a hazai kultúrához jobban illeszkedik, nem annyira amerikai. Az akkori cégünkben szóba került ennek megvalósítási lehetősége, de aztán letettünk róla. Nem sokkal ezután úgy döntöttem, hogy eladom az üzletrészemet a cégben és önállóan folytatom a munkát. Egy informatikai vállalkozó barátomnak meséltem erről az elképzelésről, de nem voltam abban biztos, hogy meg is valósítom. Inkább egy kicsit pihenni szerettem volna, ráadásul nemrég született első gyermekünk, akivel sokat akartam foglalkozni. Így a barátomat azzal hergeltem 2008 Szilveszterén, hogy naptárt se fogok venni a következő évre.

A barátom január másodikáig hagyott ebben a hitben, aztán felhívott, hogy az ő cégében ki kellene nevelni egy középvezetői gárdát, amihez szükség lenne az én moduláris képzésemre. Felvilágosítottam, hogy még az se biztos, hogy fejlesztek ilyet, és különben is, legalább egy fél évbe telik a kidolgozás. Azt mondta, hogy ne toljak ki vele, most van rá szüksége, különben beleszakad a munkába. Magam is meglepődtem azon, hogy mennyire megjött ehhez a feladathoz a kedvem. Egy hónapig fejlesztettem egy modult, aztán megtartottam, majd ugyanezt folytattam a következő modulokkal. Közben azt is éreztem, hogy hathatósabban kellene segíteni a résztvevőknek a megszerzett ismeretek beépítésében. Egy másik régi ügyfelem ekkortájt komoly sikerekről számolt be az általa irányított fmcg cégnél, ahol az értékesítőket belső coachok segítették. A coaching módszere hatékony, de drága utánkövetés. Meg kellett találnom, hogy milyen módon tudom elérhetővé tenni a coachingot a középvezetői szintű képzések résztvevőinek. Megoldásként a felső vezetői coachingban szokásosnál rövidebb, egyórás ülések tartása és a találkozók tömbösítése szolgált. Később az egyéni helyett a páros coaching alkalmazása további költségcsökkentést tett lehetővé. 2009 őszén megszületett a Tudatos Vezetés márka, egy fél évvel később pedig elindult a blog. Az utóbbi években pedig már nem csak én, hanem Menedzsmentoros kollégáim is vezetnek Tudatos Vezetés programokat.

Jelenleg, kilenc év elteltével több mint 40 Tudatos Vezetés csoportnál tartunk, akik jellemzően 5 képzési modulos, coachinggal kombinált vezetői alapképzésen vettek részt. Minden kurzus alkalmával a tapasztalatok és a visszajelzések alapján továbbfejlesztettük a program tartalmát, így mára egy kiforrott, sokszorosan kipróbált, folyamatosan csiszolt vezetőképző program áll azok rendelkezésére, akik szeretnék menedzseri munkájukat felkészültebben, szakszerűbben és magabiztosabban végezni.

Kapcsolat

Ha cég képviseletében érdeklődsz a program iránt, vedd fel a kapcsolatot velem!
Cservenyák Tamás
Tel: +36-30-242-8416
E-mail: cservenyak@tudatosvezetes.hu

Ha egyéni érdeklődőként, akkor pedig a HR Partner Consulting-os kollégáimmal, akik évente többször hirdetnek meg nyílt Tudatos Vezetés képzéseket. A következő épp 2018. márciusában indul: KATT IDE!