2012. július 16., hétfő

Egy igazi vezető, aki nem is az - avagy ovi a semmiből


Szerintem nem az a vezető, akinek ez a szó szerepel a névjegykártyáján, vagy menedzsment pozíciót tölt be. Inkább az, akinek van valamiféle elképzelése, és hozzá vannak követői, akikkel ezt a jövőképet megvalósítja. Demeter Orsolya nem azon lamentált, hogy miért nincs olyan óvoda Egerben, amilyet szeretne, hanem nekiállt összehozni egyet. Láttam a facebook-on, ahogy haladt előre az ügyben, aztán a helyi újság júliusi számában örömmel olvastam, hogy erőfeszítéseit siker koronázta. Készítettem vele egy interjút, hátha mást is inspirál arra, hogy valódi vezető legyen, akár ilyen beosztásban dolgozik, akár nem.

Miért döntöttél úgy, hogy elindítod ezt a kezdeményezést?

Az élet váratlan helyzetekben ismertett össze a waldorf pedagógiával és jelentőségével. Szoros egymásutánban találkoztam olyan emberekkel, akik a waldorf pedagógiában nagyon jártasak. A vizsgaidőszak alkalmával egy gyakorlott waldorf óvónő vigyázott a lányainkra és ez volt az a pillanat, ami maximálisan meggyőzött a pedagógiáról, és úgy döntöttem elindítom Egerben a kezdeményezést. Azt tudtam, hogy körülbelül 15 éve nem tud megvalósulni helyben a waldorf intézmények létrejötte. Viszont annyira sorszerűen érkeztek a kapcsolatok, hogy nem volt bennem egyetlen kérdés sem. Rájöttem a találkozók alkalmával, hogy csupán egy olyan emberre van szükség, aki összefogja a közösséget, szervez, tárgyal, telefonál és ezekre mind alkalmasnak tartom magam. Szakmailag viszont, bevallom nem sok tudásom van, néhány könyv, weboldal elolvasása után sem. Ezért az Egerben és környékén dolgozó waldorf óvodapedagógusok segítségére is számítottam. Tudtam és éreztem, hogy most sikerülni fog. Rengeteg munkámba került az, hogy elhiggyék a családok, hogy igen, most ezúttal sikerül létrehozni egy waldorf elemekkel működő óvodai csoportot Egerben. 


Milyen főbb lépésekből állt, amíg az ötlettől eljutottál odáig, hogy most szeptemberben már mehetnek is a gyerekek?

Egyszerre indítottam el több szálon a munkákat. A szülői találkozók szervezése mellett, párhuzamosan felvettem a kapcsolatot a Magyar Waldorf Szövetséggel, valamint az egri Önkormányzattal helyszín keresés kapcsán. Felvettem a kapcsolatot a volt gyöngyösi waldorf iskola tanáraival, tanácsot, segítséget kértem tőlük.  Elsősorban kisgyermekes szülőkből lelkes kis csapat alakult, aki felvette a kapcsolatot több waldorf intézménnyel – a gödöllőiben látogatást is tettünk, a miskolci pedagógusokat eszmecsere és tapasztalatszerzés céljából Egerben fogadtuk. Több előadást is szerveztem, hogy az egri szülők még több információt kaphassanak a waldorf pedagógiával kapcsolatban. Dr. Vekerdy Tamás pszichológus előadására voltak a legtöbben kíváncsiak. Nagyon élvezetes és hasznos délután volt. Köszönjük még egyszer Tanár Úr!

Az utolsó pillanatban jutott eszembe, hogy Gál Judit óvodavezető a korábbi kezdeményezések mellé állt, így biztosan nekem is szívesen segít majd. Így is lett, felajánlott egy önkormányzati óvodában egy különálló csoportszobát, egy egybenyitható helyiséggel, melyből a konyharészt tudjuk majd kialakítani. A hatalmas kert sok lehetőséget rejt magában.

Milyen nehézségeket tapasztaltál az út során és hogyan ugrottad át azokat?

Egy idő után rájöttem, hiába van megfelelő épületünk, ha nincs meg az a szülői háttér, mely fenn tudja tartani anyagilag hónapról hónapra. Az álmainkat át kellett hozni a realitás síkjára. A facebook oldalunkon napról napra rengeteg csatlakozónk volt, aztán mikor valóban tenni is kellett az ügyért, akkor sokan visszahúzódtak a „csigaházukba”.  A sokszor elhangzó mondat: „Waldorf ovi! Tök jó, csináljátok meg, és ha kész van, szóljatok és viszem a gyerekemet!” A waldorf intézmények azonban jelentős szülői részvételt igényelnek, és úgy gondolom a közösségépítésre most egyre inkább szükség van. Hogyan ugrottam át a nehézségeken? Az adott pillanatban nagyon nehéz volt, mert úgy érzem ez az életem, de mivel az alapítással kapcsolatban sosem volt kérdés bennem, mindig előre haladtam, ezért másnap újra erős és céltudatos lettem.

Most hogy áll a dolog?

Személyes találkozások nyomán megszilárdult az a szülői mag, amely beíratta gyermekét a waldorf elemeket használó óvodás csoportba. A beiratkozás folyamatos.  A szülők megbeszélései nyomán kialakultak a csoport-tér felújításának tervei. Az intézményvezető támogatásával hamarosan megkezdődnek a felújítási munkálatok. Az intézmény biztosítja a kivitelezést, a szülői mag finanszírozta az alapanyagok vásárlását, illetve önkéntes munkával járul hozzá a tér kialakításához (pl. festés, burkolás, függönyök varrása). Az óvodás csoport tervezett indulása: 2012. augusztus 27.  Ezzel egy időben pedig a waldorf iskola alapításának munkálatai is megkezdődtek. Segítségemre van két család is, akik a szervezési és jogi munkákat vették át tőlem. Illetve egy pedagógiai szakértő is felajánlotta segítségét, aki már részt vett iskola-alapításban. Cél a 2013/2014-es tanévben egy elsős osztály indítása. 

Na szóval én ezt nevezem vezetésnek. Sok sikert Nekik!

11 megjegyzés:

  1. Igen, hajrá és legyen EGERBEN iskola!

    VálaszTörlés
  2. Azért nem a semmiből van az ovi.... hiszen említi Gál Juditot, aki adott egy csportot. Tehát nem ovi, csak egy waldorf szellemben működő csoport... Azért ez nagy különbség...

    VálaszTörlés
  3. A semmiből ovi az én költői túlzásom. Számomra ez a kérdés vezetési szempontból érdekes. Nem volt valami, most lesz valami. Ez az első lépés. Aztán gondolom és remélem, hogy egyre több, jobb, erősebb lesz. Az eredmény a lényeg: eddig nem lehetett ilyenbe járatni a gyereket, most meg majd lehet. Mindez pedig emberek közös erőfeszítéséből, úgy, hogy volt, aki felvállalta. A Tudatos Vezetés blog számára ez a fontos, és így kapcsolódik a vezetés témaköréhez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Benne van a mondataiban a 3 kulcs szó: "EMBEREK KÖZÖS ERŐFESZÍTÉSE"... Én azért megkérdeztem volna a szülőket, családokat is,akik segítettek ebben, mert hát nélkülük ez nem jönne létre... Szerintem ez nem egy ember dicsősége, függetlenül attól, hogy elismerést érdemel.... A cikkben szinte csak egy személyről beszélnek, és egyes számban beszél... pedig a többiek is elismerést érdemelnének....(ki milyen módon tud segíteni) Ugye???

      Törlés
    2. Persze, megkérdezhettem volna többeket. És természetesen ennek a közösségnek minden tagja elismerendő, aki közreműködik. Az eredmények többsége nem egyéni erőfeszítés, mégis sokszor csak úgy jön létre, ha van egy vezető, aki megfogja, elindítja, végigpasszírozza. Ez egy vezetéssel kapcsolatos blog, nem egy sajtóorgánum, ezért nem törekszem minden oldalról körbejárni a témákat. A blog olvasói vezetők, számukra meséltem el egy történetet, ami tanulságos. Ebből a szempontból Eger, a waldorf pedagógia, az ovi a kontextust adják (lehet, hogy pontatlan, hogy nem ovi hanem csoport, stb.). Mivel eredetileg egri vagyok, van két ovis korú gyermekem, ezért figyeltem fel épp erre a témára. :-) De köszönöm a pontosításokat, kiegészítéseket.

      Törlés
    3. Azért, hogy a waldorf jellegű óvodai csoport létrejöjjön, egyes egyedül dolgoztam január óta. Egyedül tárgyaltam az egri Önkormányzattal, egyedül szerveztem le az előadásokat, egyedül szerveztem meg a szülői találkozókat. A szülők szokásos mondata: "Ok, tök jó, csináljátok, majd ha kész van, viszem a gyerekemet." Gál Juditot áprilisban kerestem meg, amikor is - igen, valóban igazad van - egy waldorf jellegű csoport számára alkalmas teret ajánlott fel nekünk, ami olyan lesz mint egy kis ovi. Saját konyha, saját csoportszoba, saját bejárat, saját öltöző, saját kert is, ha igényünk van rá!
      A szülők tevékenyen körülbelül 2 hónapja vesznek részt, amikor is volt miben tevékenyen részt venni. A tárgyalásokra 10-en elmenni elég mókásan néztünk volna ki.

      Nem akarom magamat megvédeni, csak szerettem volna leírni.
      Amennyiben valamiről nincs kellő információm, sosem szoktam csak úgy lehúzni/meghazudtolni egy másik embert.

      Törlés
    4. Letörölték a hozzászólást... érdekes... :) Nem volt meghazudtolás....

      Törlés
    5. Kedves Névtelen Hozzászóló! Én moderálom a hozzászólásokat, és azokat hagyom fenn, amelyek illeszkednek egy vezetői szakmai blog szellemiségébe. A vezetéssel kapcsolatos szakmai vitának van helye, a személyeskedőnek nincs. Tisztelettel: Cservenyák Tamás

      Törlés
    6. Kedves Tamás!
      Elnézést kérek, de a személyeskedést nem én kezdtem.... Szakmailag szóltam legfőképpen hozzá....

      Törlés
  4. És nagyon hálás vagyok a családoknak akik mellém álltak. Ezt a közösségi oldalunkon már sokszor megköszöntem. Hiszen gyerekek nélkül hiába adodtak a waldorf jellegű óvodás csoport feltételei!
    Az elsős osztály is indulhatott volna a 2012-/2013-as tanévben, ugyancsak waldorf szellemben, viszont a gyerek létszám hiánya miatt nem tudott megvalósulni. És ezt is egyedül tárgyaltam le, szerveztem meg.
    Soha senkitől nem vártam köszönetet, hálát, eismerést. A legnagyobb ajándék számomra ebben a munkában, hogy gyerekek töltik meg a csoportot és 2013/2014-ben pedig az elsős osztályt!
    Hajra Waldorf Eger Csoport!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.