2012. május 24., csütörtök

Színezd újra!* - avagy a kreativitás fejleszthető


Még tavaly februárban vettem részt egy jobb agyféltekés rajztanfolyamon, amiről itt a blogon is beszámoltam. Dan Pink Használd az agyad jobbik felét c. könyvéből vettem az ötletet, nem állt szándékomban rajzolgatni, inkább a kreativitásomat szerettem volna fejleszteni, a meglévő képességeket bontogatni. Most, hogy elmentem a második szintre, a színes tanfolyamra, érdemes visszatekinteni, hogy lehet-e a grafit képzés óta eltelt 15 hónap alatt bármi fejlődést észrevenni kreativitást tekintve a rajzoláson kívüli életemben. Mert ugyebár csak 3 db rajzot készítettem ezen időszak alatt, tehát nem lett a hobbim.

De mielőtt rátérnék a kreativitásra, talán annál is hasznosabb metaforával gazdagodtam tavaly tavasszal. Azóta, ha bármilyen megoldhatatlannak vagy nagyon nehéznek tűnő feladattal szembesülök, elkezdem a rajztanfolyamon tanultakat használni: megrajzolom a kontúrokat, visszaradírozom szükség esetén, aztán szép fokozatosan árnyalni kezdem a képet, ismét korrigálok, ha kell, majd a végén teszek egy kis fényt a végtermékre. Ez a folyamat minden olyan munkánál alkalmazható, amitől egyébként esetleg megriadnék.


Ezen túl kétségkívül sokkal bátrabban nyúltam kreatív tevékenységek felé az elmúlt évben. Elolvastam egy kezdő íróknak szóló kézikönyvet, és annak ellenére elkezdtem néhány kitalált történetet írni, hogy abszolút nem célom a fikció felé nyitni. Csak hogy tanuljak belőle. Aztán, bár korábban végképp nem érdekelt a videózás, még szokásos kisgyerekes családi felvételeket se nagyon készítettünk, elkezdtem kis videóklippeket vágni a blogra. Ezt követően találtam ki Dr. Vízilovat (természetes élőhelye a Tudatos Vezetés YouTube csatornája), akit bár nem mindenki szeret, mégiscsak egy rajzfilmfigura, akit én keltettem életre, és aki párbeszédbe elegyedik más karakterekkel.

Közel 20 év után visszadiffundált életembe a zenélés: a gitárom és a számítógép segítségével pár számot is összehoztam, valamint videók alá háttérzenét. A blog persze a munka és a hobbi közötti határterület. De a tréneri munkámban is egyre több a saját fejlesztésű feladat, ahol új és bevált gyakorlatformátumokat alakítok a tanulási célokhoz. Továbbá több termékfejlesztési folyamatban is részt vettem, és egyszerűbb kiadványokat is szerkesztettem.

Nagy várakozással tekintettem tehát a színes rajztanfolyam elé, és ismét kiváló élményekkel gazdagodtam. Megint jó kis vegyes csapat jött össze: shared service centerben dolgozó könyvelők, marketinges, idegenvezető, szombathelyi építőipari gépalkatrész kereskedő, Törökországban élő jogász, ex-ruhakereskedő műkörmös, pénzügyőr, valamint jómagam. Mivel a részvétel feltétele a grafit tanfolyam elvégzése, itt már nem történik olyan csoda, hogy "eddig fakezű voltam, és most jé, képes vagyok nagyjából élethűen lerajzolni valamit". Másfél napig ismerkedtünk a színekkel a gyakorlatban, megtanultunk ceruzával három alapszínnel, plusz fekete-fehérrel mindenféle színeket kikeverni.

Aztán jöttek a különféle technikák (akvarell, akril, pasztell, akvarellceruza), és az alkotómunka. Végül szabadon választott témák és egymás megajándékozása egy-egy képpel. Azt mindenki eldöntheti, a mellékelt képek alapján, hogy mennyire sikerült megtanulni 4 nap alatt színesben rajzolni-festeni. Nyílván, aki eleve jobb alapokkal jött, valamint szokott is rajzolgatni az szebbeket készített ezeknél. Nagyon kíváncsi vagyok, ad-e újabb lökést a kreativitásnak, hogy ma már lényegesen jobban érzékelem a színeket a világban, mint azelőtt.

*Egy jó kis Magna Cum Laude szám címe, ami mondjuk nem erről szól, de érdemes meghallgatni, mert amiről szól, az fontos.

1 megjegyzés:

  1. Büszkék vagyunk rád! Várjuk a 3D-s tanfolyam eredményét is! A meglévő rajzokból meg rendezzünk kiállítást a szajlai művházban!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.